НОВИНИ

Работниците от фалирали фирми ще получат заплатите си

Всички работници, които през последните 3 години не са получили заплатите си, вече ще могат да ги получат от Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия. Това реши парламентът с окончателните промени в Кодекса на труда и така отговори на обществения натиск. Помните поредицата, която и ние в "По света и у нас" ви показахме за шивашки предприятия, които буквално експлоатират своите работници. От днес се слага край некоректни работодатели да могат да прехвърлят фирми на клошари, за да се измъкнат от задълженията си.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:51, 13.12.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Рядък случай, в който парламентарните групи се обединяват около една кауза, бяха приетите днес промени в Кодекса на труда. Инициаторът на поправките, омбудсманът Мая Манолова, коментира, че това е законопроектът, по който е положила най-много усилия.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: ГЕРБ, ДПС, БСП, Патриотите, Воля показаха, че могат да работят заедно в интерес на българските граждани, на тези, които са най-онеправдани. За което - моята огромна благодарност на омбудсман.

Манолова изрази съжаление, че ръководството на БСП са решили да няма техен представител на общия брифинг по повод приетите промени.-От всички останали групи обаче излязоха с коментари.

Светлана Ангелова - зам.-председател на Комисията по труда, ГЕРБ: Показахме, че всички ние работим в интерес на българските граждани и загърбихме своите политически пристрастия.
Калин Поповски - зам.-председател на Комисията по труда, ОП: Този тежък законопроект влезе в сила в интерес на българските граждани, без да има политически оцветки при самото разглеждане на проблемите на гражданите.
Хасан Адемов - председател на Комисията по труда, ДПС: Искам да уверя всички, които имат право да получават неизплатени заплати, че тези текстове им дават възможност да си получат заплатите и това най-вероятно ще се случи в началото на следващата година.
Албена Найденова - депутат от ПГ на "Воля": Взимането на такова решение е един пример как важните неща могат да се взимат с абсолютен консенсус.

Промените в Кодекса на труда включват още Главната инспекция по труда да може да открива производство по несъстоятелност от името на 1/3 от работниците, ако 2 месеца на са им плащани заплатите. Работодателите длъжници няма да могат да участват и в обществени поръчки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мирен протест срещу зачестилите нападения над таксиджиите
Мирен протест срещу зачестилите нападения над таксиджиите
Клубът на художниците в Русе спешно се нуждае от ремонт
Клубът на художниците в Русе спешно се нуждае от ремонт