НОВИНИ

Тържествен парад в Париж по случай Деня на Бастилията

Франция отбелязва днес националния си празник - Денят на превземането на Бастилията - с военен парад и тържества в цялата страна. Специален гост на процесията в Париж беше държавният секретар на Съединените щати Джон Кери.

bnt avatar logo
от БНТ
11:43, 14.07.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Президентът Франсоа Оланд взе участие в традиционния ежегоден военен парад, който започна в 11 часа българско време. По Шан-з-Елизе преминаха повече от 3 хиляди военни. След тях беше ред на 240 кавалеристи от полк на Републиканската гвардия. В парада участваха и 54 военни самолети. По друга традиция френският държавен глава ще даде интервю за двата национални телевизионни канала. Празненства днес ще има в цялата страна и дори извън нея. Посланиците на Франция в редица държави ще организират днес и утре приеми и изложби, посветени на празника.

Но не и в Турция. Посолствата на Франция отмениха празнуването на Деня на Бастилията в южната ни съседка от съображения за сигурност заради зачестилите случаи на терористични атаки по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Консулството на Франция в Истанбул планираше да организира прием по случая тази вечер. Посолството в Анкара и това в Измир пък щяха да организират приеми утре.

Превземането на Бастилията в Париж се случва на 14 юли 1789 година. Макар по време на щурма в средновековната крепост да има само седем затворници, той се смята за начало на Френската революция и ключов камък за бъдещата Френска република.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж се барикадира в дома си и стреля напосоки в Благоевград
Мъж се барикадира в дома си и стреля напосоки в Благоевград
Проверки за трудови договори по Черноморието
Проверки за трудови договори по Черноморието