НОВИНИ

Цачева иска законови промени след освобождаването на двама от "Наглите"

Правосъдният министър Цецка Цачева ще предложи законови промени - след решението за предсрочно освобождаване от затвора на двама от членовете на групата "Наглите". 4-ма от 8-те подсъдими по делото - бяха признати за виновни за 12 отвличания, придружени с жестоки изтезания и един недовършен опит за покушение. От Софийския апелативен съд потвърдиха, че прокуратурата е депозирала протест срещу предсрочното освобождаване на Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца.

bnt avatar logo
от П. Ангелова, И. Бисерова
17:38, 31.05.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Електронно проследяване на предсрочно освободените - предвижда една от предложените промени. Правосъдният министър се ангажира в кратки срокове да бъде обявена обществената поръчка за гривните, която на няколко пъти досега се проваляше. Устройствата са необходими и във връзка с промените, с които беше въведен електронен контрол на задържаните под "домашен арест". Според Цачева, промяна трябва да има и в процедурата за предсрочно освобождаване - с лична молба до съда.

Цецка Цачева - министър на правосъдието
Считам, че е формален подходът, по който се дават тези становища от страна на администрацията на затвора, без да се отчитат целите на наказанието, както и обществената опасност на определен вид деяния.

Пред първата инстанция от затвора са дали положително становище за Любомир Димитров, който е излежал повече от половината от 10 годишната си присъда. За Ивайло Евтимов, който е с 18 години лишаване от свобода - становището е отрицателно, защото се касае за рецидив и трябва да са изтърпени две трети от присъдата. Цачева се обяви за по-сериозен контрол и от страна на съда и при изготвяне на становищата от затвора - в частта, в която се преценяват рисковете. Тя коментира, че не може да бъде подминат фактът, че Гребеца има висящо дело за 2 убийства.

Цецка Цачева - министър на правосъдието
Този факт е отчетен по един неприемлив начин според мен в съдебните решения - че до влизане в сила присъда лицето е невинно и това не би следвало да е криминогенен факт. Не искам да влияя върху работата на съда, но като гражданин не ми се иска те да бъдат окончателно освободени.

Правосъдният министър заяви, че пред втората инстанция администрацията на затвора ще подкрепи позицията на прокуратурата против предсрочното освобождаване. Апелативният съд ще се произнесе в закрито заседание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп е решил да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата
Доналд Тръмп е решил да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата
70 семейства – „заложници“ на огромни дупки в русенската местност „Хайдук дере“
70 семейства – „заложници“ на огромни дупки в русенската местност „Хайдук дере“