НОВИНИ

СЕМ стартира процедура за избор на нов генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии стартира процедурата за избор на нов генерален директор на Българската национална телевизия. Кандидатите могат да подават документите си до 30 юни. Изслушванията ще бъдат на 31 юли и 1 август, а гласуването на 2 август. Съветът за електронни медии обсъди и искането за промяна на лицензията на радио България.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:28, 31.05.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

За обявяването на конкурса за нов шеф на БНТ гласуваха 4-мата присъстващи на днешното заседание членове на СЕМ. За да бъде избран, съответният кандидат за генерален директор трябва да получи подкрепата на поне 3-ма от 5-мата членове на съвета. Ако това не се случи на три поредни заседания в един ден, конкурсът се прекратява. В подготвянето на процедурата освен членовете на СЕМ са участвали експерти и преподаватели.

Бетина Жотева - член на СЕМ: Тя отговаря на европейските правила за избор, мисля, че се справихме добре.
Мария Стоянова - член на СЕМ: Аз съм убедена, че няма човек в СЕМ, който би се възпротивил на старта на тази процедура.

Мария Стоянова предложи заради съдебния контрол върху процедурата към документите за откриването ѝ да бъде добавено и юридическо становище. Иво Атанасов пък отбеляза, че евентуален лош избор на нов шеф на БНТ може да рефлектира върху утвърждаването на предложения от него Управителен съвет. Той се надява да се предпазят от подобен развой на събитията.

Иво Атанасов - член на СЕМ: Гласът ми за обявяването на конкурса ще бъде предупреждение за това, че очаквам конкурс, в който да победи кандидат, известен с професионализма си, а не кандидат, който ни е известен. Известен, а не известен.
София Владимирова - председател на СЕМ: Да се надяваме, че ще се сбъднат думите, които г-н Атанасов преди малко изрече и ние ще намерим най-доброто решение за развитие на обществения оператор.

Съветът разгледа днес и казус, свързан с общественото радио. На следващото си заседание СЕМ ще вземе решение по искането от БНР за промяна на лицензията на радио България, което в ефир и онлайн излъчва предавания на 10 езика. Генералният директор предлага мерки за реорганизация и закриване на програмите на девет езика като се запазва ефирното излъчване на турски език. Юристите на СЕМ ще подготвят доклад по казуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП поиска оставката на председателя на Народното събрание
БСП поиска оставката на председателя на Народното събрание
Кампания за събиране на опасните отпадъци в Русе
Кампания за събиране на опасните отпадъци в Русе