НОВИНИ

Освободиха от длъжност арестувания съдия по вписванията

Правосъдният министър освободи днес съдията по вписвания Йордан Раденков. В понеделник при акция на ГДБОП той беше арестуван в момент на вземане на подкуп от нотариални кантори. Срещу Раденков има повдигнати обвинения за подкупи и пране на пари. От понеделник Агенцията по вписвания вече има и нов директор - Зорница Даскалова, бивш член на Комисията за защита на конкуренцията.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Оператор: Христо Златков
17:22, 31.05.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

В деня на спецакцията на ГДБОП Агенцията по вписвания се сдобива с нов директор - Зорница Даскалова. Лично предложена е от правосъдния министър Цецка Цачева. Две седмици по-рано предшественичката Елена Маркова е отстранена заради нарушения.

При спецакцията е арестуван съдията по вписвания Йордан Раденков. Следен е заради подкупи, които вземал, за да издава документи по-бързо от обичайното.

По думите на правосъдния министър Цецка Цачева - акцията идва в резултат на проверка на правосъдния инспекторат.

Цецка Цачева - министър на провасъдието: В който доклад на инспектората се съдържат данни за пропуски нарушения и съдът е този който с влязъл в сила акт , решение или присъда ще заяви дали има извършени престъпления

Цачева обясни, че се обсъжда въвеждането на експресна услуга за издаване на документи с цел намаляване на корупцията. Ще се следи и по-изкъсо разпределението на делата.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Безкомпромисна ще бъде по отношение на контрола за случайното разпределение на делата, нещо, което се оказва в конкретния случай, че е било нарушено и че освободеният вече от мен съдия по вписванията в качеството му на заместник си я позволявал да изисква през деловодство дела, които са разпределени на други съдии

Цачева се аргументира и защо е избрала Зорница Даскалова за нов директор на агенцията.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: С добра характеристика на опитен юрист, каквото образование и 10 години стаж се изискват, за да се заеме тази позиция. Доверила съм се, работата ще покаже дали тя ще се справи на поста, който заема.

За Даскалова вече се появиха информации , че като член на Комисията за защита на конкуренцията е работила върху преписки за сделки, свързани директно или индиректно с депутата Делян Пеевски.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Този въпрос не ми е вменен като задължение, когато се извършва подобно назначение се следят условията на закона дали са изпълнени и квалификацията, която има лицето

Предстои да станат ясни резултатите от проверката на Инспектората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
80 загинали и 350 ранени при бомбен атентат в Кабул
80 загинали и 350 ранени при бомбен атентат в Кабул
Ще правят геофизични изследвания на катедрални храмове от IX век в Силистра
Ще правят геофизични изследвания на катедрални храмове от IX век в Силистра