НОВИНИ

Ценко Чоков се сдоби с обвинителен акт

Внесен е обвинителен акт срещу кмета на Галиче Ценко Чоков. Районната прокуратура в Бяла Слатина изправя Чоков на съд за извършено от него документно престъпление в качеството му на длъжностно лице. Ако бъде признат за виновен, Чоков може да получи присъда до 5 години затвор. След като изпратени от София прокурори и полицаи влязоха в кметството на Галиче и иззеха тонове документи, проверката доведе и до първия резултат.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Илиана Минковска
19:30, 02.03.2016 (извънредно)
5052
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП и говорител на главния прокурор: "Бяха установени данни и за извършени документни престъпления. В качеството му на кмет на селото е съставил неистински официален документ, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези обстоятелства, които е удостоверил. Жена, която живее в Благоевград, но притежава земеделска земя в района на Галиче е имала желание да продаде този имот. Свързала се е със своя позната, която от своя страна е осъществила контакт с Ценко Чоков. Той самият е проявил личен интерес за себе си и за близките си да закупи тази земя".

За да се изповяда сделката трябвало да се попълнят няколко декларации, които да се подпишат пред Нотариус лично от продавача. Законът дава право на селските кметове да извършват дейност като нотариуси и така вместо продавачката, т.е. жената, която живее в Благоевград, документите се подписват от посредницата, която пред очите на кмета Ценко Чоков имитира оригиналния подпис.

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП и говорител на главния прокурор: "Той от своя страна е удостоверил невярното обстоятелство, че лицето от Благоевград се е явило лично пред него и пред него е положил този подпис. Тези документи след това са били използвани от лице, което е представлявало купувача пред Нотариус и сделката е била изповядана".
;

Прокуратурата проверява данни за още няколко престъпления, които е възможно да са извършени от Ценко Чоков. На този етап обаче не казват подробности, за да не се попречи на събирането на доказателства. Днес в село Галиче по традиция кметството беше затворено, а кметът неоткриваем. Пак по традиция хората се страхуват да говорят за Чоков.

Освен данните за престъпления, прокуратурата е открила още 121 нарушения при адресни регистрации за последните пет години. Повечето правени в периоди преди местни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов похвали военния министър за спряна поръчка
Борисов похвали военния министър за спряна поръчка
Полски дипломати рецитират Хаджи Димитър
Полски дипломати рецитират "Хаджи Димитър"