НОВИНИ

Цигуларката Гергана Гергова гост-концерт майстор на Кралската опера в Мадрид

Цигуларката Гергана Гергова, която преди три месеца стана гост-концерт майстор на Кралската опера в Мадрид, се завърна в България. Поводът е концерт на камерното трио „Имаж", в което тя свири от 8 години. А поканата към нея и колегите й идва от фестивала за камерна музика „Аджитато". За успехите и амбициите си в музиката Гергана Гергова разказва пред Миглена Стойчева и Недялко Данов.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
09:41, 22.10.2016
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Заварваме я вглъбена в музиката. Репетира за концерта си в София с трио „Имаж“. Допускат ни в личното им музикално пространство безусловно. Сега са на върха, имат много спечелени конкурси, а дебютния им компакт диск получава наградата Ехо Класика за 2014 година. Обяснението е просто

Гергана Гергова
Ние живяхме заедно за определен период от време и свирихме всеки ден. Нямахме никакви концерти и само свирехме по цял ден -5 часа, седем часа, десет часа. Всеки ден свирехме заедно и трупахме репертоар.

Гергана не е от музикантите, които взимат себе си и успехите си супер на сериозно. Изрежда престижни ангажименти, сред които този с Берлинската филхармония, като нещо, което е в реда на нещата.

Гергана Гергова
Никога не съм имала някакви амбиции, просто исках да съм добре подготвена за уроци. Ако не се чувствам сигурна и не съм подготвена добре за мен самата съм страшно, страшно нервна на сцена и аз просто исках да си го спестя това усещане.

Непрекъснато иска да се уточнява, че в Кралската опера в Мадрид не е за постоянно, а е само гост. Въпреки това на нея са поверени някои от най-отговорните премиери за този сезон - Отело, Норма, Летящият холандец. Цигулката й често я изправя лице в лице с кралици и президенти. Последната такава среща е точно в Мадрид.

Испанската кралица Летисия имаше рожден ден, който съвпадаше с премиерата на операта Отело и в паузата й изсвирихме Happy birthday аз дадох тон без диригент и изсвирихме честит рожден ден и я поздравихме жената.

Радва се, че се прибира у дома точно, за да участва в новия фестивал за камерна музика Аджитато. Това е нейният начин да подкрепи организаторите в тяхната музикална агитация.

Мария Русева - организатоиор на Фестивала за камерна музика "Аджитато"
Когато измислихме името на фестивала малко се притеснявахме дали англоговорящите твърде много няма да се притеснят, че ние сме някакви агитатори за нещо конкретно. Разбира се основно думата означава въодушевен, развълнуван, но ние наистита и агитираме. Агитираме хората да слушат красива музика и да отворят душите си нагоре.

След концерта си в София Гергана е обратно в Мадрид. Чака я поредната изява там – новата мащабна постановка на Норма в Кралската опера.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести на полицаи във Франция
Протести на полицаи във Франция
Втори ден задръствания на Дунав мост
Втори ден задръствания на Дунав мост