НОВИНИ

ЦИК: Обществената поръчка за машинното гласуване на евровота е готова

Централната избирателна комисия отчете свършеното по време на 5-годишния си мандат, ден преди да бъде определен новият й състав. Председателят на комисията Ивилина Алексиева посочи, че обществената поръчка за машинното гласуване за евровота е готова и може да бъде обявена в следващите едно или две заседания.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:06, 19.03.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Централната избирателна комисия ще бъде с обновен състав, но тръгва от добра основа за организирането на изборите. От ЦИК посочиха, че сроковете, изборните книжа и принципните решения са подготвени, но трябва да бъдат актуализирани според промените в кодекса.

Ивилина Алексиева- Робинсън - председател на ЦИК: Разбира се, едно от основните предизвикателства, които ще стоят е осигуряване на машинното гласуване. Обществената поръчка е готова. Мисля, че в рамките на едно-две заседания тя може да бъде обявена. Апелирам, за да има свободна конкуренция, всички онези компании, които се чувстват сигурни и готови да участват в тази обществена поръчка, да го направят.

ЦИК вече възложи пазарно проучване и бяха определени техническите изисквания за машините.

От комисията припомниха, че обществените поръчки за няколко вота досега са обявени малко преди изборите, но това не е създало проблем. Надяват се да не се повтори ситуацията от 2017-та, когато единствената фирма-кандидат да достави машини не успя да изпълни изискванията.

Други предизвикателства пред комисията са свързани с киберсигурността. Препоръчаха стабилно законодателство и повече време за обучение на секционните комисии. Преди 5 години сегашната ЦИК също беше сформирана 2 месеца преди евроизборите.

Ивилина Алексиева- Робинсън - председател на ЦИК: Беше време, изпълнено с ентусиазъм, но и с тревога - ще успеем ли, ще се справим ли. Справихме се.

За 5 години, ЦИК е провела над 700 заседания и е гласувала над 5000 решения. Организирала е 5 вида национални избори и 2 национални референдума. Над 333 000 човека са работили за изборите. Над 78 милиона са отпечатаните бюлетини, а над 22 милиона са гласували на вотовете в този период.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветанов: Правителството полага максимални усилия за по-достойни пенсии
Цветанов: Правителството полага максимални усилия за по-достойни пенсии
Нинова прогнозира сериозни проблеми за тези, които се пенсионират през 2019 г.
Нинова прогнозира сериозни проблеми за тези, които се пенсионират през 2019 г.