НОВИНИ

Цвета Караянчева за вота: Един типичен дебат, който няма да доведе до никъде

Дебатът по вода на нефоерие беше много безинтересен, защото самите мотиви не бяха много сериозни. Те се базираха на статии, на социологически проучвания , нямаше конкретика. Това каза в "Денят започва" предс. на Народното събрание Цвета Караянчева след вчерашните дебати, които продължиха близо 5 часа.

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 24.01.2018
Чете се за: 01:31 мин.
У нас
Цвета Караянчева, предс. на Народното събрание: Първите няколко изказвания бяха определено по темата, оттам нататък забелязах, че когато колегите тръгнаха да говорят хронологично от началото на прехода, тогава пък колегите от БСП се дразнеха и използваха процедурни хватки. Един типичен дебат, който няма да доведе до никъде. Ако имаш сигнал за корупция, не е да го развяваш по медиите, а да го занесеш в прокуратура. Там, където му е мястото да се разследва и там, където има съответните данни, те ще предприемат съответните мерки. Заради поведението на депутатите рейтингът е нисък, залита се в личностни дебати без да се говори за политика. Вчера нивово падна, защото започна да се говори личностно. Изказването на Томислав Дончев беше много издържано и добронамерено. Една партия като БСП, която няма дори в програмата си заложена борба с корупция, една партия, която не гласува закона за корупцията, да говори за корупция е малко несериозно, но всеки има право, разбира се.

Караянчева коментира още, че с борбата трябва да се ангажират не само институциите, а и обществото. "Всички гражданин трябва да проявява нетърпимост.", каза тя.


;

По темата за Европредседателството председателят на Народното събрание каза Западните Балкани е много важна тема, защото привличането им към Западната кауза е приоритет.

Цвета Караянчева, предс. на Народното събрание: Определено имаме своя позиция и в посоката, че не трябват да се пакетират и така да се приемат. Всяка една държава според успехите и реформите да намери своето място.

По думите ѝ парламентарните цели са стабилност и сигурност на обединената Европа.Сред тях са още бъдещето на Европа и младите хора, цифровата икономика и участието на националния парламент в дебата за бюджета на Европа.

;

За Истанбулската конвенция тя каза, че дебатът в СУ"Климент Охридско" е показал много различни мнения.

Цвета Каранчева, предс. на Народното събрание: Имаше много твърдо "За" и много твърдо "против". Тези, които бяха твърдо против, казаха, че се притесняват за изконните традиционни ценности, че тази конвенция няма да донесе до нищо кой знае какво, тъй като са приемани и други Конвенции. Другите бяха на другия полярен пояс и казаха, че трябва да се приеме, защото не може да се позволи да се посяга на жени и деца. В този дебат излязоха и много факти, че в България само 18 центъра за приютяване на жени жертви на насилие и България трябва да работи много в тази посока. Чухме мнението на гражданите, сега ще ми бъде интересно да чуя мнението на народните представители в комисиите, на академичната общност. Всички мнения, които бяха казани, ще бъдат качени на сайта на НС. Ще поканя младите хора да дискутираме, защото трябва да увлечем всички, които имат мнение и искат да кажат нещо. Недопустимо е в 21 век да бъдат убивани жени и да има само мъжка и само женска професия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази вечер В кадър: Най-големият музеен обир в България
Тази вечер "В кадър": Най-големият музеен обир в България
Елена Йончева: Аз нямам никакви връзки с КТБ
Елена Йончева: Аз нямам никакви връзки с КТБ