НОВИНИ

"За" и "против" ратифицирането на Истанбулската конвенция

Невиждан обществен интерес към обсъждането на Истанбулската конвенция. Тя вече беше одобрена от Министерският съвет и предложена за ратификация от парламента. Преди въпросът да влезе в пленарната зала, днес в аулата на Софийския университет председателят на Народното събрание Цвета Караянчева покани на дебат граждани, депутати, представители на вероизповеданията, неправителствени организации, омбудсмана на България. Най-полярните мнения бяха изказани по отношение на понятието, "джендър", което няма пряк превод на български и се разбира най-общо като пол.

Милена Кирова
от Милена Кирова Цанка Николова
20:10, 23.01.2018
Чете се за: 02:19 мин.
У нас

От твърдо ,"да", до крайно ,"не'' - това се чу днес по време на общественото обсъждане. Защитниците на Конвенцията за пореден път повториха, че тя ще предпазва жените от насилие и дискриминация, ще допринася за равнопоставеността между жени и мъже и ще създаде политики и мерки за защита на жертвите на насилие. И посочиха колко са те у нас - над милион.

От другата страна са противниците на документа - те се притесняват от унищожаване на традиционните ценности на българското семейство. Против са още от най-ранна детска възраст да се обяснява на учениците за еднополовите връзки. Църквата също е против - според нея ратифицирането на Конвенцията ще наложи у нас чужди ценности и ще отвори широко вратите на моралния разпад.

Бурна и разгорещена - обществената дискусия за Истанбулската конвенция сблъска позиции - "за" и "против," .

Цвета Караянчева - председател на НС: Целта е да чуем колкото може повече мнения по ратификацията на Истанбулската конвенция.

Текст по текст, дума по дума - така политици и граждани говориха за най-спорните моменти от документа.

Чл. 3,,Пол - социално изградените роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за мъжете и жените"

Думата ,"джендър" - без аналог на български - се оказа най-тълкуваната. Думата пол - най-употребяваната.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: Няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол съгласно националното законодателство.
Йорданка Бекирска, изпълнителен директор на Български адвокати за правата на човека: Понятието трети пол е абсолютно измислено и то не съществува.
Марияна Кацарова: Преводът на български на ,"джендър," беше преведен като социален пол - това беше грешка, казаха го и от Съвета на Европа.
Негово високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприян: Нов превод няма да промени смисъла и духа на конвенцията, в която чрез употребата на понятието „джендър" и производните му се преследват цели различни от прокламентираните. Това разбиране отваря широко вратите към морален разпад.
Пастор Румен Борджиев - председател на Обединени Евангелски църкви: Онова, което Твореца ни е дал, е нещо, което ние нямаме право да променяме.
Никола Бонев: Няма да ни останат мъже, Господ да ни опази.

За насилието над жени и неговите измерения говориха числата, жертвите и организациите, които им помагат.

Чл. 1 Цели на Конвенцията:

- защита на жените от насилие

- защита на жените от дискриминация

- за равнопостовавеност между жените и мъжете

Мая Манолова - омбудсман на Република България: Всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие, което означава, че има 1 милион български жени - жертви на домашно насилие.
Марияна Кацарова: За мен е тази конвенция. Съгласни ли сте да има насилие върху вашите дъщери?
Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ в България: Момичетата днес ще бъдат утрешните жени, а момчетата - утрешните мъже.
Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Във Великобритания в момента променяме законодателството, за да го приведем в съответствие с конвенцията .

Отношенията между мъжете и жените, семейството, продължаването на рода и естетсвения прираст в контекста на Конвенцията също предизвикаха дебат.

Емануил Паташев, представител на КАРИТАС:- Питам аз имаме ли социална политика за семейството.
Боян Захариев, движение "Възраждане":Тази конвенция е изключително порочна, тя е абсолютно безумство, което удря в клетката на социалната тъкан.

Децата - жертви и свидетели на насилие и евентуални промени в учебните програми заради документа отново сблъскаха позиции.

Член 14. - Образование:,,Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като равнопоставеност между мъжете и жените, нестереотипни роли на пола, взаимно уважение....."

Нели Петрова, професор по социална педагогика и социална работа в СУ "Св. Климент Охридски":- Децата жертви на насилие според всички изследвания след това имат трудности в адаптирането.
Силвия Сарафова, Гражданска инициатива на родителите, град Пазарджик: Да внушим на всички деца от детската градина нататък лъжата, че те могат да са затворници в грешното тяло нарушава основата на детската реалност.

Конвенцията може да бъде ратифицирана и с резерви - тогава, когато някои текстове противоречат на националното законодателство.

И докато вътре в Софийския университет обсъждаха Истанбулската конвенция, граждани протестираха отвън. Част от тях се обявиха в подкрепа на ратифицирането на документа, други - против. От тук насетне - отговорът на въпроса ще бъде ли ратифицирана Истанбулската конвенция ще трябва да дадат депутатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР: Няма обективни обстоятелства за драстично повишение на тока за бита от юли
КЕВР: Няма обективни обстоятелства за драстично повишение на тока за бита от юли
Във Варна започна ремонтът на уличната мрежа по европейски проект
Във Варна започна ремонтът на уличната мрежа по европейски проект