НОВИНИ

Цветя и шествия за 9-ти септември

Днес се навършват 72 години от датата 9-ти септември 1944-та, която слага началото на промяна на обществения строй в България. Симпатизанти и членове на БСП поднесоха цветя и венци на Паметника на Незнайния воин и на Паметника на Съветската армия. Официалното честване се проведе в Борисовата градина под наслов „Девети септември - Ден на свободата и празник на победата над фашизма в България".

Диана Миткова
от Диана Миткова
17:36, 09.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

С цветя и венци пред Паметника на незнайния воин в столицата социалистите почетоха паметта на загиналите в борбата срещу фашизма. Председателят на БСП Корнелия Нинова и кандидат-президентът на партията призоваха за обединение и уважение към историята на България.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Най-важното е да не ползваме тези исторически и големи дати в България за разделение, защото и днес сме свидетели на такива опити да се раздели нацията. Такива трудни моменти, в каквито в момента се намира България - ние имаме нужда от единение на всички, на усилията на цялата нация, за да изведем държавата на друго равнище."
Румен Радев - кандидат за президент на БСП: "Най-страшното за мен е, че българи загиват от българи. Ето защо тази дата трябва да се помни и в никакъв случай да не се забравя."

По-късно следобед депутати от БСП, членове на софийската организация на социалистите, ветерани, общински съветници и симпатизанти се събраха на паметника на Съветската армия.

Михаил Никулов: "Аз се убедих, че правилният път е комунистическият. Защото е справедливост всички да имат равни блага, а не капиталът да е само в едни".

Божидар Попов: "Всички жертви, които са дадени за свободата и за 9-ти септември са напразни, след като сега сме по-зле отколкото сме били."

Теодора Лингорска: "Една важна поука - да вървим по техния път, да не се предаваме. Много е труден периода, в който живеем но трябва да устоим.

Официалното честване на датата продължи с шествие към Братската могила в Борисовата градина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седми Фасада видео фест в Пловдив
Седми "Фасада" видео фест в Пловдив
Норвежки вестник обвини Фейсбук в цензура
Норвежки вестник обвини Фейсбук в цензура