НОВИНИ

Цялата информация по изтеклите данни от Панама ще бъде публикувана през май

Международният консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон съобщи, че ще публикува в началото на идния месец пълния списък с компаниите и лицата, свързани с разследването на изтеклите от панамска юридическа фирма документи за финансовите машинации на богати и известни личности от цял свят.

bnt avatar logo
от Георги Петров
07:00, 04.04.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света

В списъците фигурират десетки сегашни и бивши световни политици, както и бизнесмени, престъпници, знаменитости и спортни звезди. Обемът на изтеклата информация е такъв, че повечето световни информационни агенции бяха публикувани от повече от 100 медии по света, участвали в разследването.

Данните бяха предоставени първо на германския вестник "Зюддойче Цайтунг" преди около година от анонимен служител в панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека", основана от родения в Германия Юрген Мосак. Тя има филиали по целия свят и според вестника е един от най-големите създатели на "кухи фирми".

Международният консорциум на разследващите журналисти заяви, че изтеклите вътрешни документи съдържат информация за 214 488 офшорни компании, свързани с хора в повече от 200 държави и територии. Получените в продължение на няколко месеца от "Зюддойче Цайтунг" 2,6 терабайта данни, които могат да се поместят в 600 DVD-та, са няколко пъти повече от предишните разкрития за офшорни компании, публикувани от Уикилийкс през 2013 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Започват съвместни българо-американски маневри
​Започват съвместни българо-американски маневри
Започва връщането на нелегалните мигранти в Турция
Започва връщането на нелегалните мигранти в Турция