НОВИНИ

Туристическата маркировка в Рила е в окаяно състояние

Времето днес не е подходящо за туризъм, предупреждават от Планинската спасителна служба и съветват да не поемате към планините. В хубаво и ясно време обаче също има заплаха за туристите - от туристическа маркировка в окаян вид. Наша зрителка ни изпрати снимки от едни от известните туристически маршрути в непосредствена близост до Рилските езера. Кой е отговорен за занемарената маркировка на Рила и защо се допускат подобни гледки в най-посещаваната от туристите планина - репортаж на Карина Караньотова и Антон Чавдаров.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова Антон Чавдаров
12:40, 08.10.2017
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Д-р Евтимия Средкова е активен планинар от над 25 години. Когато на поредната си разходка в планината вижда занемарените маркировки в Рила, вади телефона и решава да снима. На снимките, направени по маршрутите от Рилските езера към хижа "Иван Вазов", Мальовица и Рилския манастир се виждат изпопадали, ръждясали табелки с изтрити надписи.

Трагично е състоянието, тоест маркировката липсва, по проучване, което аз направих, се оказа, че тя не е възобновявана както лятната, така и зимната в последните 10 години. Отговорните за това трябва да бъдат принудени да си свършат работата.

В планината туристите разчитат основно на маркировките, за да следят маршрутите, по които се движат. Липсата на такава е сериозна предпоставка за инциденти в планината - загубване и дори фатален край.

Излизайки извън циркуса на 7-те Рилски езера, маркировката не е добра, не могат да се разберат кой трябва да поддържа тази маркировка, Национален парк "Рила", туристическия съюз, туристическите дружества, а най-малко Планинската спасителна служба, нас ни търсят когато вече са се загубили.

От българския туристически съюз признават за проблема, но се оправдават с липса на средства и недостатъчно добра координация между институциите и дружествата, които отговарят за маркирането на туристическите маршрути. А туристическа мрежа е над 30 000 километра.

Последните 10 години държавата е абдикирала и ни изоставила и нас определено ни е срам като виждаме такива табели паднали и не добре поставени и сега ние имаме една серия от семинари с туристическите дружества и много остро ще поставим на дискусия този въпрос.

От туристическия съюз настояват в новия Закон за туризма да се разработи наредба за туристическите пътища в България. Според тях те трябва да се финансират от държавата и да се стопанисват от парковете и туристическия съюз. Подобна регулация ще позволи проблемът да се реши по-бързо, защото в момента националните паркове и туристическият съюз си прехвърлят топката за отговорността. От Национален парк Рила се оправдават, че маркировката в района на езерата е в много добро състояние.

Но все пак Рила е огромна планина с 550 км маршрути и има какво да се желае, затова приоритетно на такива сигнали за неясна маркировка или загубване, там приоритетно се извършват дейности по поддържане и обезопасяване на туристическата маркировка.

През последните години на Витоша се полагат усилия и маркировката и табелките изглеждат много по-добре отколкото на Рила. Проблеми с маркировката има в източната част на Стара планина. Недоволни планинари коментират, че това възпрепятства ходенето им там. За да се решат проблемите с туристическите маркировки у нас, трябва туристическият съюз и парковите дирекции да сложат ясни граници кой за кои части на планината отговаря. През последните години особено се разчита и на маркирането на пътеките от доброволци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар горя в подлез в Добрич
Пожар горя в подлез в Добрич
Астрономическата обсерватория с регулиран достъп за посетители
Астрономическата обсерватория с регулиран достъп за посетители