Турски съд затвори влиятелна медийна група

По искане на прокуратурата в Анкара късно вечерта в понеделник бе преустановена дейността на мощната медийна група „Коза-Ипек холдинг“, през нощта журналистите изнасяха личните си вещи.

от Източник: БГНЕС
10:09, 01.03.2016
Чете се за: 01:31 мин.
По света
турски съд затвори влиятелна медийна група

Съдът реши да бъдат затворени телевизиите „Каналтюрк“ и „Бугюн“, както и вестниците „Бугюн“ и „Миллиет“, а също и радио „Каналтюрк“. Според заключението спирането на всичките медии на групата се налага заради докладите на попечителите с извода, че дружествата-издатели са губещи. В съобщение след полунощ в. „Хюрриет“ цитира статуса в Туитър на президента на медийната група Акън Ипек, който казва: „Ипек медия беше една от най-влиятелните и ценни медийни групи в Турция. Отстоявахме демокрацията, универсалното право и правата на човека, и идеята за свободата на мисълта. Сега ни затварят“.

Още през деня работещите са били предупредени за възможната забрана на медиите, но за това Съветът за радио и телевизия не е бил уведомен, което твърди членът на УС Есат Чиплак.

Репресиите спрямо „Ипек медия груп“ започнаха на 3 ноември 2015 г. с безцеремонното уволнение на 58 журналисти, а седмица по-рано полицейски части буквално завзеха офисите на вестниците „Бугюн“ и „Миллиет“ като разбиха входните врати на сградите и въведоха синдици. Тогава бяха отстранени генералният директор на телевизия „Бугюн“ Тарък Торос и главният редактор на едноименния вестник Ерхан Башюрт. Те бяха насилствено принудени да подпишат оставките си, но по-късно синдиците осъзнаха, че актът е незаконен и имената им бяха извадени от списъка на нарочените за уволнения. Торос и Башюрт продължиха да ходят на работа под плътния контрол на полиция дори в офисите и студията. Два дни след финала на официалните празници и изборите на 1 ноември м.г. журналистите не бяха допуснати да проникнат в редакциите. Докато чакаха под строй отвън, те бяха информирани, че трудовите им договори се прекратяват, но в заповедите за това липсваха сроковете.

Всички 58 отстранени от работа не бяха допуснати дори да приберат личните си вещи. Изхвърлени бяха и служителите от отдела за човешки ресурси, които седмица преди това се видяха принудително настанени до охраната, а после ги заставиха да подпишат заявленията си за напускане. Арестуван и пратен в затвора Силиври в Истанбул заради публикациите си бе колумнистът от в. „Бугюн“ Гюлтекин Авджъ. Според него до безпрецедентния скандал с медиите на „Ипек Коза холдинг“ се стигна заради телевизията „Бугюн“. Тя се оказа основната мишена и първопричината в тв „Каналтюрк“ и във вестниците „Бугюн“ и „Миллиет“ да нахлуят синдици с полицейско насилие. Също тогава бяха арестувани и други двама водещи журналисти от списание „Нокта“, а предния ден с нареждане на прокуратурата тиражът на изданието беше конфискуван. Последва съд за главния редактор Джевхери Гювен и отговорния Мурат Чапан заради скандалната корица със снимката на президента Реджеп Ердоган и заглавието „2 ноември, понеделник, начало на гражданската война в Турция“. Според прокурора Умут Тепе това е публично подстрекателство към извършване на престъпления, той бе и магистратът, разпоредил изземването на целия тираж от печатницата и разпространителските фирми.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хиляди бежанци блокирани на пункта Идомени - Гевгелия
Хиляди бежанци блокирани на пункта Идомени - Гевгелия
Специалисти сканираха гроба на Шекспир в родния му град
Специалисти сканираха гроба на Шекспир в родния му град