НОВИНИ

Учени твърдят, че и сиренето предпазва от сърдечносъдови заболявания ​

Известно е, че "една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". Съдейки по резултатите от китайско изследване, можем да перефразираме популярната поговорка така: "Парче сирене на ден държи кардиолога далеч от мен", пише в. "Дейли експрес".

bnt avatar logo
от БТА
14:21, 01.12.2017
Чете се за: 00:33 мин.
Още
учени твърдят сиренето предпазва сърдечносъдови заболявания

Авторите на проучването от университета на Суджоу са установили, че похапването на сирене намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 14 процента. В тестове с доброволци китайските специалисти са отбелязали най-отчетливо понижение на риска сред изследвани лица, които консумирали около 40 грама от млечния продукт дневно.

Всички сирена са богати на витамини, минерали и протеини, които осигуряват защита срещу сърдечносъдови болести. И въпреки че изобилстват от мазнини, по-малка част от тях се усвоява от тялото благодарение на повишеното съдържание на калций.

Авторите на настоящото изследване, публикувано в сп. "European Journal of Nutrition", припомнят, че според предишни проучвания сиренето повишава нивата на т.нар. "добър" холестерол и намалява тези на "лошия", и освен това съдържа киселина, която предпазва от запушване на артериите.

Диетолозите напомнят, че въпреки наличието на полезни вещества в продукта, той не се препоръчва за хора с наднормено тегло или с високо кръвно налягане заради повишеното съдържание на сол. Като алтернатива експертите предлагат нискомаслените прясно и кисело мляко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германските социалдемократи не са взели решения за коалиция с Ангела Меркел
Германските социалдемократи не са взели решения за коалиция с Ангела Меркел
„Купувам българско“ призовава да купуваме повече български продукти за Коледа
„Купувам българско“ призовава да купуваме повече български продукти за Коледа