Технология за устойчиво отглеждане на еднозърнест лимец, подходящ за производство на бира, създадоха учени от института по растителни генетични ресурси в Садово. Това става в рамките на международен проект.
По международна програма учените от института в Садово получили задача да разработят технология за устойчиво производство и добив на еднозърнест лимец.
Доц. д-р Станислав Стаматов - Институт по растителни генетични ресурси – Садово: Това поле беше като демонстрационно за сеитба пред фермерите и в него са водени всички тези технологични решения, които нашият екип установи и въведе в практиката.
Специалистите започнали подбор на гъстотата и времето на сеитба, обработката на почвата и крайните резултати били повече от впечатляващи.
Доц. д-р Станислав Стаматов - Институт по растителни генетични ресурси – Садово: Добивите, които от две години получаваме, са над 200 килограма на декар при среден добив. Там, където има лимец и където се прилагат примитивни технологии, добивите са около 100 килограма.
Гл. асистент Николая Велчева - Институт по растителни генетични ресурси – Садово: Изгради се методология за отглеждане на еднозърнест лимец в България, който ще послужи на фермерите за навлизане на тази култура в производство.
По проект лимецът, отглеждан по този начин, ще се използва за производство и на бира.
Доц. д-р Станислав Стаматов - Институт по растителни генетични ресурси – Садово: В чешките пивоварни вече са прави бира от лимец. Тя все още е бутикова.
Лимецът се отглежда на доста места в България, но учените от Садово се надяват с тяхна помощ културата да стане още по–атрактивна за земеделските производители.