ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Учени в Садово отглеждат лимец, подходящ за производство на бира

Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Технология за устойчиво отглеждане на еднозърнест лимец, подходящ за производство на бира, създадоха учени от института по растителни генетични ресурси в Садово. Това става в рамките на международен проект.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

По международна програма учените от института в Садово получили задача да разработят технология за устойчиво производство и добив на еднозърнест лимец.

Доц. д-р Станислав Стаматов - Институт по растителни генетични ресурси – Садово: Това поле беше като демонстрационно за сеитба пред фермерите и в него са водени всички тези технологични решения, които нашият екип установи и въведе в практиката.

Специалистите започнали подбор на гъстотата и времето на сеитба, обработката на почвата и крайните резултати били повече от впечатляващи.

Доц. д-р Станислав Стаматов - Институт по растителни генетични ресурси – Садово: Добивите, които от две години получаваме, са над 200 килограма на декар при среден добив. Там, където има лимец и където се прилагат примитивни технологии, добивите са около 100 килограма.
Гл. асистент Николая Велчева - Институт по растителни генетични ресурси – Садово: Изгради се методология за отглеждане на еднозърнест лимец в България, който ще послужи на фермерите за навлизане на тази култура в производство.

По проект лимецът, отглеждан по този начин, ще се използва за производство и на бира.

Доц. д-р Станислав Стаматов - Институт по растителни генетични ресурси – Садово: В чешките пивоварни вече са прави бира от лимец. Тя все още е бутикова.

Лимецът се отглежда на доста места в България, но учените от Садово се надяват с тяхна помощ културата да стане още по–атрактивна за земеделските производители.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?