НОВИНИ

Учение "Граница 2016" на граничния пункт "Златарево"

Съвместно учение на граничния пункт Златарево проведоха служители на полицията, жандармерията и армията на България и Македония. Целта е да се координират действията на служители на двете министерства и да се провери готовността им при евентуален бежански натиск.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
17:54, 18.03.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

По време на учението беше направена демонстрация на опит за нелегално преминаване на границата ни на бежанци.

Министрите летяха над 30 минути с хеликоптер, за да огледат обстановката. Те бяха единодушни, че ситуацията по границата, в региона, е динамична и това налага, не само съвместни действия, но и постоянна комуникация между институциите в съседните държави. Бъчварова и нейният колега Оливер Спасовски, обсъдиха опасността от засилване на нелегалния трафик към Македония и евентуалното пренасочване на бежанците през наша територия.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: "Обсъдихме, че не са лесни евентуалните маршрути, но не са и трудно преодолими. За това, насочваме специално внимание, защото не бихме искали да пренебрегнем какъвто и да било риск".
Зоран Йолевски, министър на отбраната на Македония: "Бежанската криза добива интензитет час за час и трябва да сме добре подготвени и тази среща е точно за това".

Министърът на отбраната Николай Ненчев е уверил своя македонски колега, за правомощията, които имат военните в граничния район.

Николай Ненчев, министър на отбраната: "Присъствието на български въоръжени сили по границата е за помощ на МВР с цел да опазим границата от бежански действия и никакви други действия извън точно определените няма да извършваме".

Премиерът Бойко Борисов коментира в Брюксел, че учението на Златарево е необходимо, за да се гарантира сигурността по българската граница.

Бойко Борисов - министър-председател: "Ще си обменим още днес офицери за връзка. Разпоредил съм и на нашите дипломатически мисии и в Гърция, и в Македония да оказват пълно съдействие. Така, ме това, което вчера планирахме в момента е на ход в България, на границата там долу при Златарево и Петрич".

Вътрешният министър Румяна Бъчварова увери, че ще бъде засилено наблюдението и на границата ни с Гърция, заради изграждането на нови бежански лагери в близост до страната ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Между властта и опозицията
Между властта и опозицията
Строят български храм в Бесарабия
Строят български храм в Бесарабия