НОВИНИ

Ученици от Роман рискуват живота си по пътя за училище

15-ти септември отмина, учебната година вече е открита. Но с новата година си остават и старите проблеми. Какво означава да пътуваш десетки километри до училище и то по тесни и разрушени от свлачища планински пътища? Защо ученици се возят в училищни автобуси, които са надхвърлили допустимия си пробег? Историята е от община Роман.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
09:16, 17.09.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

По два пъти на ден пълзи през този пропаднал участък от пътя жълтият автобус за Роман. Училищата в селата отдавна са закрити и всички деца се возят до градските школа. Докато времето е топло и сухо преминаването е възможно, но децата си спомнят кошмара от миналата есен и зима.

Върба, ученичка: Спираха ни от едната страна, минавахме пеша и от другата страна ни вземаше друг автобус. Така е по-безопасно, обаче сега автобуса минава през пътя и имам чувството, че ще пропаднем и ние заедно със шосето.

Училищните автобуси в община Роман са над 10-годишни, но това лято са минали задължителните технически прегледи и са обявени за годни. Колко обаче ще издържат на изровените планински пътища, никой не знае. Очакват ги и изпитанията по свлачищния участък, по документи затворен от пътните служби.

Красимир Кръстев, шофьор: Ние нямаме друг маршрут, това значи да се минава през Мездра, което значи че в 6 без 15 трябва да се тръгва от Курново и в 8 се стига в Роман, кой родител ще се съгласи на тоя вариант? Към момента участъка е добре, свалиха от брега там и се минава.

Макар че има изискване децата да се возят с придружител, учителят по физическо Росен Цолов предпочита личния автомобил.

Росен Цолов, учител: Когато закриха училището имаше условие да се пътува, но по едно време ме накараха като се качвам да се плащам билета и оттам аз си купих кола и си пътувам с моята кола до училището.

Не са един и два родителските сигнали, че понякога в автобуса няма седящи места за децата, признаха от община Роман. И допълниха, че не са спирали да искат нови жълти автобуси.

Маргарита Станева, Дирекция „Образование" - община Роман: Няколко години подред от МОН ни запитват какви нужди имаме, ние разбира се, отговаряме, но досега няма резултат. Надявам се този проблем да се реши и да получим поне 1, а всъщност нужни ни са два нови училищни автобуса.

От общината увериха, че ако някой от жълтите автобуси излезе от строя, веднага се мобилизират други превозни средства. Местните хора също потвърдиха, че не е имало случай децата да си останат вкъщи, заради провален курс до общинския център.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Награждават почетните граждани на София
Награждават почетните граждани на София
България на Ледения континент
България на Ледения континент