ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Ученици се състезават за титлата "Най-добър млад готвач"

БНТ2-София от БНТ2-София Цветелина Борисова-Тиркова
Всичко от автора
A+ A-
6139
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

54 гимназисти от цялата страна готвиха меню по етикет и поднасяха отбрани ястия и коктейли в надпревата за най-добрия в бранша. Софийската професионална гимназия по туризъм е домакин на регионалния кръг от националното състезание за млади специалисти в сферата на общественото хранене.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

Най-добрите ученици от 11 и 12 клас се състезават в 4 професионални категории - "Най-добър млад готвач", "Най-добър млад сервитьор", "Най-добър млад хлебар-сладкар" и "Най-добър млад барман".

Инж. Антоанета Джонева, директор на Софийската професионална гимназия по туризъм
"Вълнението сред учениците е невероятно. Те са млади хора, които имат желание да се изявяват, да се доказват."

Младите сервитьори и готвачи се готвят за конкурса още от 10 клас. Те участват в екип, като готвачът трябва да приготви храната, а сервитьорът да я поднесе по всички правила на добрият етикет. За целта са поканени и специални гости, които също дават своята оценка.

Георги Костадинов, ученик от Софийската професионална гимназия по туризъм
"Първо си заредих масата, посрещнах си гостите, налях им бяло вино. Сервирах им предястието, после налях червено вино, декантирано и сега ще им сервирам основното ястие."
Иван Малахов, ученик Професионалната гимназия по облекло, град Пазарджик
"В момента готвим сос, който се прави от диви гъби с царевично брашно и кромид лук. И сметана ще сложа по-накрая."

Теодора Аладжова се надява да впечатли гостите си с руландини от пъстърва със зеленчуци. И вече има идея как би могла да успешно да управлява ресторант и да привлича повече туристи и гости в бъдещия си професионален път.

Теодора Аладжова, ученичка в Професионалната гимназия за хранителни технологии, град Разлог
"С повече традиционна храна. Ние нямаме традиционна храна по заведенията. Нямаме българска храна. Трябва да имаме българска храна в нашите заведения. Нещо, което е в региона ни."

Победителите сладкари, готвачи и сервитьори от регионалния кръг на конкурса ще мерят табли и черпаци отново след месец на финала в Пловдив. А надпреварата за „Най-добър млад барман“ ще се проведе в София.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?