НОВИНИ

Стефан Янев: Сигналите за нарушения са по-малко от предходни избори

Гост в студиото на "Още от деня" беше вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев.

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:15, 24.03.2017
Чете се за: 03:48 мин.
У нас

Каква е ситуацията актуалната към момента там?

- Моята информация е, че обстановката по основните пътни артерии свързани с КПП-тата е спокойна и трафикът е нормален.

- Тази среща днес представлява ли заплаха за националната ни сигурност? Имате ли притеснения?

- Не, аз нямам притеснения, затова защото след срещата има съответното медийно съобщение на пресцентъра на Mинистерския съвет, където нещата са казани и в крайна сметка става въпрос за т. нар. протести, които бяха организирани по съответните пътни артерии и КПП-та, които създаваха условия да бъдат блокирани тези международни артерии и в тази връзка МВР предприе съответните мерки, така че протестите да бъдат преместени на друго място, ако има нужда да продължават, но в крайна сметка доколкото информация имам, няма протести в момента".

- Темата за автобусите е актуална преди всеки парламентарен вот, но сега правителството сигнализира за намеса на представители на турската държава в кампанията. Следите ли с повишена готовност и готови ли сте за реакция в изборния ден в смесените райони и по границата?

- Разбира се, това е задължението както на правителството, като организатор и координатор, така и на съответните служби, на съответните институции и техните възможности за действие в този процес. Имаме такава готовност и включително и в момента вървят такива превантивни мерки и се извършва необходимата организация и действие, включително и в деня на размисъл и в деня на изборите.

- Как ще определите вие начинът, по който протече тази кампания до тук?

- Всички сигнали, които са получени до момента са съответно подадени, направена е такава координационен механизъм на МВР, ДАНС, прокуратурата и са издадени съответните постановления или назначени производства, в зависимост от степента на сигнала каква точно характеристика и какви действия са извършени и в този смисъл работата продължава и в момента. Но в крайна сметка, ако трябва да правим едно обобщение и ако трябва да кажем каква беше кампанията, мисля, че е рано да правим статистика точно какво е сравнението между наличните сигнали в тази кампания с предишни. Аз до преди два дни имах такава статистика, така че горе долу до момента сигналите са по-малко отколкото в предишни кампании. Какъв би могъл да бъде изводът не бих искал да правя, защото не е моя работа да сравнявам такъв тип данни, защото все пак нека да кажем, че са не окончателни. Предполагам, че тази статистика ще имаме другата седмица.

Очаква се ожесточено състезание. Победата е на кантар?

- Нека да кажем и друго, че това състезание не е толкова важно в тези практики за купуване на влияние или за размяна на някакви средства, а по-скоро е състезание за умовете и за сърцата на хората, защото нека хората да решат дали си заслужава да инвестират в бъдещо четиригодишно управление за сметка на една облага или за някакъв натиск. Нека те да решават дали това е правилно или не е правилно и дали да се поддават или не на такъв тип въздействие, защото всички така дълбокомислено обясняваме по медиите какво трябва и какво не трябва да правят, но хората са достатъчно умни и компетентни да си взимат решения сами. Народът е мъдър, нека не подценяваме това.

Екстрадицията на турски граждани от страната ни има ли връзка с изборите или я свързвате с националната сигурност?

- Категорично в информационните съобщения на съответните служби, които имат отговорност да извършват такъв тип дейност е записано, че това е в интерес на националната сигурност.

Хипотеза за промяна на изборните резултати заради гласуване на две места - Турция и Бъглария? Готови ли сте да реагирате на всички видове заплахи?

- По отношение възможностите за гласуване на две места, съответните мерки са взети, но те са дотолкова доколкото е възможно да се правят тези проверки по лични документи, на базата на проверки на предварително направени заявления също би могло да се направи тази съпоставка, но вероятно реалният резултат дали има такова припокриване ще е известен няколко дни след изборите, предвид разстоянието на отделните секции. Предвид факта, че секциите в чужбина са сравнително малко и се очаква, че тяхната работа ще бъде доста интензивна и натоварена и тази проверка ще трябва да отнеме малко повече време.

Притеснява ли тонът на Ердоган българското правителство и как ще се върви към туширане на напрежението?

- За българското правителство най-важното по отношение на двустранното отношение България-Турция е да се запази добрият тон, да се запазят всички линии на комуникация и добросъседските отношения, които има с изграждане с години и да не се поддадем на изкушението в хода на една предизборна кампания да изгубим добрия тон. Разбира се, обяснението за такъв тип говорене от страна на турските овластени личности е лесно обяснимо с предизборната ситуация и в Турция, т.е. предстоящият референдум както посочихте затова, защото на тях също е необходимо да развиват определени тези и да търсят своите поддръжници в процеса за бъдещо гласуване на този референдум.

Има ли намеса от страна на Турция в изборите ни?

- В момента можем да кажем, че няма намеса от страна на Турция по отношение на изборите, тъй като всички предприети опити за такъв тип намеса официално на държавата Турция са парирани от българското правителство и в момента нещата са в рамките на добрия тон.

Заплахите пред НС, доколкото съществуват, откъде идват и как бихте ги степенували?

- Това е един широк поглед на заплахите към НС. Добре знаете, че нашата НС е изградена в система на колективна сигурност, имам предвид НАТО и разбира се, колективна солидарност в рамките на ЕС, където има елементи на подкрепа по отношение на сигурността. Разбира се, заплахите са многостранни. В днешно време очевидно заплахата, която е видима и стряска всеки обикновен гражданин навсякъде по света - това е тероризмът. Тероризмът в неговите аспекти, включително и спонсориран в такива места, където има определени недържавни формирувания. Имам предвид ситуацията в Сирия и Ирак - т.нар. "Ислямска държава". Знаете, че е сериозен проблем и се полагат сериозни усилия за преодоляването на тези заплахи и съответно действията на този тип организации. Понеже споменах района Сирия-Ирак, съответно ако погледнем регионите около нас, напреженията са идващи предимно от тази посока за нас, да кажем, че е общо взето юг. Разбира се и напрежението в Черно море по отношение на конфликта в Украйна не е за подценяване, но всички тези аспекти на сигурността и заплахите по отношение на нашата сигурност са в дневния ред на нашите действия, в дневният ред на нашите дебати със съюзниците в НАТО, в ЕС и разбира се, по отношение на това, което ние правим в системата за сигурност на Република България.

- Имаме ли нужда от подсилване на охраната по границата и нови мерки?

- Всъщност вие зададохте риторичен въпрос, защото ние като хора занимаващи се с политика и най-общо казано с дебата който се води в нашите съюзни формати, съответно трябва да отчитаме всички тези фактори и да отчитаме къде са настроенията. След като хората са по-загрижени от това какво се случва на нашата южна граница и в района на Близкия изток. съответно ние трябва да гледаме в тази посока. Разбира се, дебатите, които вървят те не казват еднозначно, че едната заплаха е на по-висока тревожност, вместо другата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефовете на ФБР и АНС са привикани в Конгреса по разследването за руската намеса
Шефовете на ФБР и АНС са привикани в Конгреса по разследването за руската намеса
Димитър Манолов: Партиите имат консенсус по данъчната политика
Димитър Манолов: Партиите имат консенсус по данъчната политика