Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

БНТ засне автобуси със стотици изселници от Бурса за България

Поредната група автобуси към България трябваше да тръгне към 19 часа българско време. 7 са местата, от които тръгват автобусите. Транспортът е абсолютно безплатен и е организиран от определена политическа партия, която тази сутрин имаше и двама представители със списъци. Те следят и записват хората, които заминават за България.

Александър Марков
от Александър Марков
18:36, 24.03.2017
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Очакват се проблеми с декларациите, които трябва да попълнят гласуващите, тъй като от ЦИК решиха молбите да се попълват в изборните помещения и да се подписват от избирателя на място. Опровергана е информацията, че попълващите декларациите ще трябва да изчитат съдържанието. Притеснението на изселниците е това попълване на декларациите. В Бурса ще има 8 секции, а хората с право на глас са 50 000 души. Каквато и организация да бъде създадена, повече от 1200-1300 души в секция не могат да гласуват, така че голяма част от тях няма да успеят. Това е една от причините хората да пътуват до България, освен да видят роднините си.

Четири автобуса само от един от кварталите на Бурса в Турция потеглиха за България тази сутрин. Стотици български изселници ще се приберат в България, за да гласуват и да видят роднините си. Политически емисари организират пътуванията, имат списъци с имена на хора, които трябва да бъдат качени на автобусите, разказаха те пред БНТ. График на тръгване, стриктна организация, агитационни смс-и по телефоните - така протичат дните преди изборите в града с най-много български изселници.

Изселници вече чакат автобусите за България. Двама млади мъже със списъци признават, че са от политическа сила. Те организират групите и автобусите.

Изселниците вече са над 100. Питат къде са местата им. Кметът на махалата взима списъците. Извиква всеки име по име и му посочва в кой автобус да се качи.

Мехмет Мутлу, кмет на Миллет махала: "Ние само помагаме на хората да идат, да си отиват на местните населения, за да могат да си дават гласовете на която си искат партия. Ние на никого не настояваме да гласува на една или друга партия."

Изселниците започват да се качват в автобусите - с багаж и подаръци за роднините в България.

"Просто отиват хората да се видят със своите роднини, разбираш ли..."
- Да ги съчетаят?
"Да. Използваме автобусите са безплатни."
- Безплатни са.
"Да."
- А кой плаща билета, знаеш ли?
"Не."
"Ще гласувам, разбира се."
- А ще си видите ли роднините?
"Ще видим и роднините. Отпуска сме, да."
- Докога?
"До 10-и."
- Ти ли си плащаш за пътуването, или някой плаща? Как е уредено?
"Това не знам, сега ще видим."
- А там си имате адрес и там ще гласувате?
"Да, да в Кърджали. Майка лятото си е там, зимата си е тука, така е. Просто хем за гласуване, и майка ще отидем, да си видим града."
- Пътуването безплатно е, нали?
"Да."
- Кой го плаща?
"Еми кой..."

За България ще пътува и Хюсеин. Живее в Бурса от 1993 г. Ще гласува в България, но и ще види роднините си, дошли, по думите му, от цяла Европа да се видят в родния Крумовград.

Хюсеин: "Най-важното за нас е това. Това е един празник."
- Според теб, ще има ли проблем на границата?
"Чуват се такива работи, ама не знам. Надявам се, че няма да има, демократична страна. Европейска страна. Ако има, значи, срамота е."

Хюсеин таи една малка надежда за Крумовград.

Хюсеин: "Най-важното е - животът трябва да се промени. Сегашният живот там много е труден."
- За хората?
"Да."
- Е, ще се промени ли, според теб?
"Да се надяваме, досега както се надявахме, и сега продължаваме да се надяваме."


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Репортерът на БНТ-Пловдив Таня Матева получи наградата на фондация Яворов
Репортерът на БНТ-Пловдив Таня Матева получи наградата на фондация "Яворов"
От нашия пратеник: Преди лидерската среща в Рим
От нашия пратеник: Преди лидерската среща в Рим