НОВИНИ

Училище за успешен брак

Тази седмица започна шестото издание на "Седмица на брака" у нас. Според резултатите от началото на инициативата броят на сключените бракове в страната е нараснал с 30 процента, а разводите са намалели с 14 процента за последните пет години. Международната "Седмица на брака" се провежда всяка година в над 23 страни по света. Нейната цел е да напомни на двойките за важността да поддържат близостта в брака си.

bnt avatar logo
от БНТ
10:02, 12.02.2017
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Монотонния живот и сивотата на всекидневието често хвърлят сянка и върху брака. Да възвърне пламъка на любовта се е заело училището за успешен брак. И не случайно, един от съветите на преподавателите там е ясно да очертаваме границите при конфликт.

Стоян Георгиев - семеен терапевт
"Ние ги наричаме списък с НЕ-та. Нещата, които не трябва да се правят в една връзка. Неща като не нападай, не обиждай, не поставай грешни етикети, не напомняй миналото, не казвай ти си като майка си, баща си, свекървата и всички тези неща, които често имаме склонност да правим в нашите връзки."

Активната комуникация също е от основна значимост, а според специалистите една двойка трябва да отделя време един за друг поне по 2 часа на ден. По възможност извън семейната среда.

За да споделят своя 13-годишен опит в брака, в училището по романтика се включи и волейболното семейство Владо и Мая Николови, които са в очакване и на четвъртото си дете.

- Каква е тайната според вас за успешен брак?

Владо - Ми аз не мисля, че има някаква тайна. Има ли тайна?

Мая - За нас няма тайни, за мен лично колкото и тривиално да звучи доверие, любов и компромиси.

Владо - Мисля че особено за мъжете след един брак, ако положат усилия той да е успешен, те стават по-добри професионалисти и по-добре могат да си вършат работата, доказано е. Така че не е страшно, не хапе."

Но все пак - ако стане страшно, всяка двойка може да се възползва от иновативното училище, което ще продължи със своите курсове целогодишно. А следващият модул ще стартира на 20 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виенски бал в София
Виенски бал в София
25 варненски прояви в туристическия фестивален регистър
25 варненски прояви в туристическия фестивален регистър