НОВИНИ

В очакване на пролетта

Ще дойде ли скоро пролетта е въпрос, който все по-често си задаваме. Според метеоролозите ни очаква динамично време с превалявания. Снегът на много места вече се е разтопил и няма опасност да предизвика наводнения. наистина ли зимата беше толкова студена или просто така ни се струва, вижте в репортажа.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
09:25, 12.02.2017
5643
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

След продължителна зима топлото идва трудно, казват експертите. Още другата седмица обаче ще се почувстваме предпролетно. Слънце и температури до 10-12 градуса. Снегът за съжаление ще се върне през март, но не и големият студ. Зад гърба ни вече е природна аномалия, невиждана от половин век.

Симеон Матев - метеоролог: Усещането за студ беше наистина сериозно. Просто усетихме зимите, които са имали нашите деди през 40-те и 50-те години на миналия век.

И тъй като в природата винаги има баланс, докато ние мръзнем като в младостта на нашите баби, в други традиционно студени държави са били на топличко.

Симеон Матев - метеоролог: На Скандинавския полуостров, в северните части на европейската част на Русия имахме много топла зима със същата аномалия, но в положителна насока.

В глобален план учените очакват все-повече и по-големи аномалии, тъй като земята твърде бързо се затопля. Това за съжаление не означава, че ще станем като Карибите, а че времето ще бъде на крайностите. На този фон, ако ви се струва, че снегът се задържа твърде дълго тази година, помислете пак.

Симеон Матев - метеоролог: 2012 година имахме една серия от 90 поредни дни със снежна покривка в София.

Кога все пак ще дойде пролетта? Климатолозите казват - навреме. Обаче

Симеон Матев - метеоролог: Повечето прогнози включително и моите сочеха, че тази зима трябва да е топла.

Ако леко се притеснихте, помнете, че динамичното време носи щастие...според учените обаче.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Созопол е сред най-добрите европейски дестинации за 2017 година
Созопол е сред най-добрите европейски дестинации за 2017 година
Благотворителен спектакъл в помощ на момиче, болно от левкемия
Благотворителен спектакъл в помощ на момиче, болно от левкемия