НОВИНИ

Удължават експлоатацията на „Академик“

Експлоатацията на научно-изследователския кораб „Академик“ ще бъде удължена с пет години. Предстои той да премине класов ремонт. Това каза директорът на Института по Океанология професор Веселин Пейчев.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
19:19, 08.01.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

„Академик“ е един от най-добрите научно-изследователски кораби и е много удобен за изследване на Черно море. За издръжката му се разчита основно на финансиране по проекти.

"Иначе бюджетната субсидия на БАН е доста малка и недостига, от нея се заплащат единствено заплатите на екипажа, всички останали консумативи и средства са за сметка на проектите, за които кандидатстваме и печелим", каза проф. дн Веселин Пейчев, директор на Института по Океанология - БАН.

През тази година „Академик“ ще участва в 50 международни и национални проекта.

"Сега започваме една стопанска задача – тук ще има рибарско пристанище на Карантината и започваме проектиране на морската част. Геоложки проучвания, проучвания за вълнението, всички параметри, които са необходими, за да се направи проекта на пристанището", обясни проф. Пейчев.

Корабът и учените от Института по Океанология продължават и работата по рамковите директиви за водите и морската стратегия като част от членството на България в Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите данъчни облекчения
Новите данъчни облекчения
Осинови дърво
Осинови дърво