НОВИНИ

У​икилийкс: Американското разузнаване е подслушвало Меркел

Уикилийкс публикува материали, според които американското разузнаване е подслушвало разговори на Бан Ки-мун, Меркел и други световни лидери.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:04, 23.02.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света
у​икилийкс американското разузнаване подслушвало меркел

Уикилийкс публикува днес материали, съдържащи доказателства, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала разговори на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, германския канцлер Ангела Меркел и други световни лидери, предаде ТАСС.

На разобличителния сайт е публикувана анотация със списък документи, някои от които под гриф "строго секретно".
АНС е подслушвала по-конкретно според Уикилийкс разговори между Бан и Меркел, посветени на промените в климата, дискусии на израелския премиер Бенямин Нетаняху и бившия му италиански колега Силвио Берлускони, както и обсъждания между министрите на търговията от ЕС и на Япония за тайни "червени линии" на техните страни в преговорите под егидата на Световната търговска организация.

Интернет порталът публикува и детайли за частна среща между Берлускони, Меркел и бившия френски президент Никола Саркози.

"Днес ние показахме как лични срещи на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, посветени на въпроси за спасяването на планетата от промените в климата, са били подслушвани от една страна, чиято единствена цел е да защити своите най-големи петролни компании", коментира основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж.

"Ще бъде интересно да видим реакцията на ООН, тъй като щом дори генералният секретар (на световната организация) може да стане мишена, то в опасност се намират всички - от световния лидер до онзи, който мете улицата", допълни Асандж.

Днес Уикилийкс публикува пет документа, датиращи от периода 2007-2011 г., уточнява интернет порталът Интърсепт, който по-рано разпространи материали, предадени от бившия служител на АНС на САЩ Едуард Сноудън. Те свидетелстват за това, че американската разузнавателна агенция е подслушвала 13 правителствени телефонни номера в Австрия, Белгия, Италия, Франция и Швейцария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частично евакуиране на бежанците от Джунглата
Частично евакуиране на бежанците от "Джунглата"
Водната криза в Делхи е почти овладяна
Водната криза в Делхи е почти овладяна