НОВИНИ

Улично изкуство превзе центъра на Враца

Уличното графити изкуство превзема нови градски пространства във Враца. Инициативата се финансира от местната община, а младежки организации се включват с доброволен труд за модернизиране на архитектурната среда.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
12:38, 06.12.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Пространството зад регионалния исторически музей доскоро беше занемарено и превърнато в боклучарник. Сега по инициатива на младежкия център във Враца то е преобразено в приятно кътче за отдих в типично уличен градски стил с помощта на стари автомобилни гуми и пейки с ярки цветове.

Фасадата на музея пък се превръща в оригинално пано с изрисувани мотиви от сребърното Рогозенско тракийско съкровище. Негов автор е един от най-известните графити художници у нас.

Станислав Трифонов, художник: Целта е да докоснем хората, които живеят в града, като не ходят вече по галерии, ние изнасяме изкуството по улиците и те стават изложбени зали. Разбирането на хората вече е различно, не като преди десетина години, вече правят разлика между вандализъм и изкуство.

Фасадата на съседна сграда вече е украсена с графит, напомнящ коледна картичка, която създава весело настроение преди идващите празници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата иска запазване на статуквото за Ерусалим
Папата иска запазване на статуквото за Ерусалим
Банско с номинация в Годишните награди за туризъм
Банско с номинация в Годишните награди за туризъм