НОВИНИ

Гръцките власти разпоредили фермерите да прекратят блокадата

Транспортният министър Ивайло Московски съобщи за "По света и у нас', че според информация на гръцката телевизия "Антена" гръцкият главен прокурор е разпоредил фермерите да изтеглят тракторите и машините от границата.От понеделник българските превозвачи започват контраблокада по цялата българо-гръцка граница, ако дотогава няма трайно решение на кризата с гръцките фермери. Няма да се допускат бусове и камиони, които превозват селскостопански стоки. Превозвачите са готови да блокират изцяло граничните пунктове за Великден и Гергьовден. Това стана ясно след среща на министрите на транспорта и на външните работи с български превозвачи.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:02, 24.02.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Първият етап от контраблокадата ще засегне единствено селскостопанските стоки - основно гръцки плодове и зеленчуци.

Ивайло Московски, министър на транспорта: "По този начин няма да се допусне да страдат други сектори от тяхното общество или съответно граждани на трети държави. Ще се постараем да страдат само тези, които на нас причиняват това страдание".

Миролюб Столарски, председател на БАСАТ: ,,Ще блокираме и от македонска страна. Транзитът и вносът в България ще бъдат блокирани".

;

Отговорът на гръцките фермери:

„Имаме едно съобщение, което трябва да направим оттук всички: Борбата продължава и ще продължи до постигане на крайна справедливост. Няма да си тръгне никой, ако не се изтеглят тези жестоки мерки".

Превозвачите се заканиха, че са готови да стигнат още по-далеч. Имат готовност по време на почивните дни за Великден и Гергьовден да блокират изцяло граничните пунктове.

Миролюб Столарски, председател на БАСАТ: ,,Всички туристи да си направят тази сметка, че ще могат да влязат в Гърция с най-малко 15 часа чакане".

Ако и тогава няма резултат през активния летен сезон блокадите ще продължат.

Миролюб Столарски, председател на БАСАТ: "Тогава може би гръцките фермери ще разберат какво значи да имат щети и да няма кой да ги компенсира".
;

От своя страна външният министър Даниел Митов увери, че ще настоява Европейската комисия да обмисли нов механизъм, с който да се разрешават подобни проблеми.

Даниел Митов, министър на външните работи: ,,Министър Московски и аз сме предприели всички действия, които са необходими в Брюксел. Но както сме активни там, така трябва да сме активни и тук".

От своя страна Ивайло Московски заяви, че ще се инициира на ниво ЕК разработването на нов тип документ и процедура, даващи право на Брюксел за бърза и ефективна намеса при подобни кризи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволчески формирования заменят пожарната
Доброволчески формирования заменят пожарната
Патриарх Неофит: Нищо не може да попречи на празнуването на Великден
Патриарх Неофит: Нищо не може да попречи на празнуването на Великден