НОВИНИ

Уреди изгарят заради често спиране на тока в Мартен, жителите готвят протест

Жителите на град Мартен, Русенско недоволстват от честите спирания на тока, заради които техниката и домакинските им електроуреди изгарят. Проблемът е от пет години, а хората вече два пъти организират протести. Ще бъде ли намерено решение и как - вижте повече от живото включване на репортера ни Пламенка Тонева.

bnt avatar logo
от Пламенка Тонева
09:01, 24.09.2018 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Зинаида Тодорова живее в Мартен от 10 години. Заради токовите удари, които достигали по три на час, изгоряла готварската й печка. А за да не е на студено през зимата, се принудила да се отоплява на твърдо гориво.

Зинаида Тодорова: Кошмар е абсолютен да се живее без ток. Все пак живеем в 21-и век. Трябва да вървим напред, а не да ни спират тока, да готвим на газ, да се топлим на въглища.

За да предпази електрическите си уреди, Зинаида Тодорова закупила и монтирала специални защити.

Зинаида Тодорова: На този етап аз не мога да си позволя да купувам скъпа техника. Дори имам такъв телевизор, който за съжаление вече изхвърлих. Точно от токов удар изгоря и не подлежи на ремонт.

Същите проблеми има и Йорданка Войкова, която живее в съседния блок от 30 години.

Йорданка Войкова: Имам електрическа печка, която поради много завишено напрежение беше гръмнала и се наложи да закупуваме нов уред. Хладилникът ни е с изгорели компресори и изгорели агрегати.

Войкова подава жалби до електроразпределителното дружество и различни институции, като от Комисията за енергийно и водно регулиране й отговарят, че прекъсвания от няколко десетки до няколко стотици на година не нарушават правата й за качествено електрозахранване.

Йорданка Войкова: Те ме принуждават да сключа неефективни договори за некачествени услуги.

Затова и жителите на Мартен са категорични, че ще организират нови протести, докато не бъде подменена остарялата мрежа и не бъде изградена нова възлова станция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли уловка въпросът за референдума в Македония - анализ на Костадин Филипов
Има ли уловка въпросът за референдума в Македония - анализ на Костадин Филипов
Новите мита между САЩ и Китай влизат в сила от днес
Новите мита между САЩ и Китай влизат в сила от днес