НОВИНИ

София прилага практики от Виена за екология, транспорт и градска среда

София все повече заимства от най-добрия град за живеене в света - Виена. Освен идеи за перфектната градска среда и инфраструктура, нашата столица ще черпи опит и за градския транспорт, веломрежата и управлението на боклуците. Кметът на София Йорданка Фандъкова работи във все по-тясно сътрудничество с австрийските си колеги. Какъв опит ще вземем наготово от първенеца по качество на живот - Виена, вижте в репортажа на Карина Караньотова.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
08:00, 24.09.2018
Чете се за: 02:41 мин.
У нас

Престижната класация на списание "Економист" определи австрийската столица за най-добър град за живеене в света. Тази година Виена изпревари 139 града на пет континента. Те се подреждат по 30 критерия, разделени в пет категории - стабилност, здравеопазване, култура, околна среда, образование и инфраструктура. За пръв път европейски град оглавява класацията.

Виенчани също си харесват града, намират го за бързо развиващ се и модерен, но пазещ ревностно историята си и архитектурните паметници. Но не средата е най-определяща за качеството на живот, а сигурността. Тук престъпност почти не съществува, хората стриктно спазват правилата, а за нарушителите има тежки последствия. Точно тази строгост прави града толкова спокоен и приветлив. Попитахме и хората защо според тях града, в който живеят е обявен за най-добър в света.

Стефани: Мисля, че първо защото няма престъпност, тук е много сигурно да живееш. Имам дъщеря на 22, тя не се притеснява през нощта да е по улиците. Това е много важно. Освен това, водата във Виена е много добра, можеш да пиеш навсякъде и е най-добрата.
Виктория: Виена е толкова отворена за всичко, имаме хубави къщи, много е зелено, имаме природа, не трябва да пътуваш далеч, за да посетиш хубав парк. Имаме много хубави паркове, всяка година имаме много посетители, което го потвърждава.
Александра: Хората са много приятелски настроени. Имаме много зони за отдих, навсякъде можем да излезем, навсякъде е зелено, всички е толкова хубаво при нас. Това е уникален микс от град, природа, зеленина и прекрасна околна среда.

Виена и София вече сътрудничат, експерти по градска среда няколко пъти посещават столицата ни, за да дадат насоки как може по-лесно и бързо да подобрим качеството си на живот.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Всичко, което можем да взаимстваме от най-добрия град за живеене го правим, включително по отношение на подобряване на градския транспорт, строителството на метрото, знаем, че във Виена това е една услуга на много високо ниво. Почистването на града, поддържането на зелените площи, това което засяга общината, ние го правим, работим с община Виена, имаме среща след две седмици с новия кмет на Виена, така че това сътрудничество ще продължи и ще продължаваме да се учим от най-добрите.

Развитието на веломрежата във Виена е буквално през последните 10 години, това е накарало много хора да слязат от автомобилите си.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Вие знаете, че в София работим много активно и че не се приема добре от всички. Но опита на всички градове, които имат добри условия за живот показва, че това е пътя, така че ние ще продължим и ще развиваме нашата мрежа с велоалеи. Видяхте, че има тук и на тротоари и на пътното платно, има обособени и необособени, общо взето каквото позволява инфраструктурата по този начин се изграждат.
;

Във Виена са достигнали до извода, че само разделното събиране на отпадъци не е най-доброто решение за боклуците, затова каквото остане, се изгаря.

Изгарянето в австрийската столица е въведено още през 60-те години, а в средата 80-те започват да събират разделно. В града са разположени общо 400 000 контейнера за разделно събиране. Според експертите, двата процеса не си противоречат, а се допълват.

Херман Колер, маркетинг директор: Това, което правим, е разбира се, разделно събиране на боклука и само тази част, която не може да се рециклира отива в един от трите ни инсенератора.

Шпиталау или инсенераторът на Хундертвасер е разположен в жилищен квартал, в непосредствена близост до центъра на Виена. Всъщност заводът влиза в експлоатация още през 1971 г. като част от ТЕЦ Шпителау, но голям пожар през 1987 г. нанася щети за милиони. След това прочутият австрийски архитект Фриденсрайх Хундертвасер превръща сградата в истинско произведение на изкуството. То преработва годишно около 250 000 тона битов отпадък и произвежда 40 ГВтч ток.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Виена е постигнала благодарение на тези инсталации, на цялата система за отпадъци нулево депониране, това е най-важното, това са изискванията, за да може да не замърсяваме околната среда.

Показателите на въздуха в районите на инсталациите са достъпни за всички хора онлайн в реално време.

Елмуд Алгойер, общинско дружество за управление на отпадъците във Виена: Teзи съоръжения гарантират липсата на всякакви вредни вещества в димните газове, които напускат по този комин инсталацията. Толкова са чисти димните газове, че отгоре се вижда да излиза само пара. Може да се каже, че изгарянето на един тон отпадъци струва между 80 и 100 евро.

Половината от всички домакинства в града се отопляват на парно от боклук. Инсталацията, която ще бъде построена на площадка на ТЕЦ - София ще топли около 40 000 семейства. След пускането и мощностите на "Топлофикация" няма да работят с пълен капацитет и така емисиите на фини прахови частици ще намалеят с почти 10 %.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждани призоваха за нов референдум за Брекзит във Великобритания
Граждани призоваха за нов референдум за Брекзит във Великобритания
За първи път американец ще режисира филм от поредицата Джеймс Бонд
За първи път американец ще режисира филм от поредицата "Джеймс Бонд"