НОВИНИ

Увеличение на пенсиите с 6,7% от юли е предвидено в бюджетната рамка догодина

Депутатите приеха на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване. Той предвижда увеличение на пенсиите с 6,7% от юли, като минималната става 250 лева.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:27, 04.12.2019
Чете се за: 02:19 мин.
У нас

Приключи днешният парламентарен ден. Депутатите успяха да приемат и бюджетната рамка, която включва приходите и разходите, чрез които ще се изпълняват следващата година, заложените политики от правителството. Освен това депутатите успяха да приемат и част от ресорните бюджети, а именно на Съдебната власт. Увеличен е бюджетът с 80 млн. лв. по думите на ресорния министър Данаил Кирилов. Той обясни и увери, че това са достатъчно средства, за да може Съдебната власт да функционира без проблеми.

Освен това беше приет бюджета на Министерството на вътрешните работи. От опозицията критикуваха, че не са отпуснати достатъчно средства за увеличение на заплатите в сектора на вътрешните работи, но в отговор депутатът от ГЕРБ и бивш заместнмик-министър на вътрешните работи Красимир Ципов отговори, че за последните 4 години са отпуснати допълнително 400 млн. лв. именно за заплати.

Беше приет и бюджетът на Министерството на отбраната. Критиките на опозицията бяха свързани, че не се отпускат достатъчно средства за ремонт на старата военна техника. В отговор от ГЕРБ увериха, че през последните години се отпускат достатъчно средства както за ремонт на военната техника, така и за нови оръжия.

Гласуването на бюджета на обществото осигуряване днес започна със скандал заради прекратяването на заседанието вчера вечерта. Депутатите от Левицата поискаха да бъде наказан депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски, който вчера ги е нарекъл от място Червени боклуци. Гърневски обясни, че съжалява, а председателят на народното събрание Цвета Караянчева му наложи наказание - порицание. Това не удовлетвори Левицата.

Спас Гърневски, депутат от ПГ на ГЕРБ: Позволих си реплики, които не трябваше да направя. Съжалявам за това. След всичко, което се случи и ви призовавам всички днес и утре и като достойни народни представители, хладнокръвно и спокойно да обсъдим и приемем бюджета на България. Още веднъж съжалявам. Надявам се, че няма да има повече поводи. Ако някой се е припознал, съжалявам и му се извинявам.
Георги Свиленски, депутат от ПГ на "БСП за България": Ние ясно заявихме нашата позиция, че г-н Гърневски трябва да бъде отстранен минимум от едно заседание. По правилник е до 3. Това е ваше право да прецените с колко ще го накажете. Само искам да напомня на всички народни представители и на всички граждани, които гледат, че г-н Гърневски това нещо не го прави за първи път. Той обиждаше от тази трибуна многократно, а вчера публично от залата пращайки ни в Сибир, наричайки ни крадци, а вчера наричайки ни "червени боклуци".
Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Хубавото е, че се разбрахме за едно. Оттук нататък, уважаеми колеги, от залата да отсъства езика на омразата, да не се използват обидни квалификации и за всяка обидна квалификация лично аз поемам ангажимента да наказвам народните представители с цялата строгост на правилника.

Очаквано, предложенията на опозицията за по-голям ръст на пенсиите не бяха приети. Минималната пенсия ще достигне 250 лева. Останалите пенсии също се увеличават от 1 юли с 6,7 на сто. Минималният осигурителен праг става 610 лева, колкото минималната работна заплата. Запазва се и обезщетението за майчинство през втората година на 380 лева.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Този бюджет действително трябва да прави баланс между всички интереси, между приходи и разходи и между интересите на абсолютно всички хора, които зависят от бюджета, който ще приемете днес.

Депутатите днес успяха да гласуват и бюджетната рамка за следващата година. Тя предвижда балансиране на бюджета, тоест изравняване на приходите и разходите, които ще възлизат на 46,8 млрд. лева. БВП на страната се очаква да достигне 126 млрд. лева. Приоритетни области остават повишаване на доходите, образование, здравеопазване и отбрана. От 1 януари се предвижда увеличение на учителските заплати със 17%, на тези в бюджетния сектор с десет на сто и на заплатите на социалните работници с 15%.

Депутатите отхвърлиха предлаганият алтернативен бюджет на Левицата.

Владислав Горанов, министър на финансите: Ако бъде изпълнен бюджетът, предлаган от Левицата, това би означавало формиране на дефицит от 4,5 млрд. лева в бюджета, тоест разликата между приходите и разходите. Не може всичко да е приоритет.

Левицата настояваше за промяна на данъчната система, увеличение на парите за пенсионерите и младите семейства.

Румен Гечев, БСП: Няма значение бедни и богати, няма значение каква професия имат хората, данъкът е плосък.

Приемането на бюджета ще продължи и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13% от българите признават, че са ползвали услугите на платената любов
13% от българите признават, че са ползвали услугите на платената любов
Експертизата за смъртта на 17-годишната родилка трябва да е готова до седмица
Експертизата за смъртта на 17-годишната родилка трябва да е готова до седмица