НОВИНИ

Веселинов: Има нужда от прецизиране на текстовете на Закона за социалните услуги

Очакваме Деница Сачева да е министър, който ще се вслушва в общественото мнение. Смятаме, че е налице първият знак, че това ще е така, тъй като тя се съгласи с нашето предложение да бъде отложено влизането в сила на Закона за социалните услуги с 6 месеца, това заяви за "Още от деня" зам.-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

bnt avatar logo
от БНТ
19:26, 04.12.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Той коментира, че очевидно има основания за поисканата от премиера оставка на социалния министър Бисер Петков.

Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на "Обединени патриоти": Последната година е постоянен низ от сътресения в социалната сфера - често с основания, често със съмнителни основания, но на практика в страната имаме протести от година и половина. Явно нещо не е наред.

Съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти" обясни, че предложението за отлагане на Закона за социалните услуги, подписано от всички членове на ОП, е направено, тъй като в обществото противоречивите мнения са нараснали и има нужда от прецизиране на текстовете.

По думите му в настоящия си вариант Законът дава възможност за тълкуване на определени норми по начин, който противоречи на традиционните ценности и представите за функционирането на семейството като основна единица на обществото. Затова е наложително да се удължи времето, в което на всички възникнали въпроси да бъде даден отговор и намерено решение, уточни Веселинов.

Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на "Обединени патриоти": Има доста широко използване на НПО-та, които невинаги са лицензирани за дейностите, т.е. липсва контрол в тази сфера.

На въпрос защо, след като ВМРО веднъж са гласували за приемането на Закона, сега искат отлагане на влизането му в сила, Искрен Веселинов отговори, че желанието на ОП е за прецизиране на текстовете му, а не за неговата отмяна. "Има определени притеснителни моменти, които ние също сме подценили, защото не сме ги гледали през призмата, през която родителските организации ги гледат", каза той.

Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на "Обединени патриоти": Липсва регулярен контрол върху дейността на НПО-тата. Дават се прекалено много права при оценки, включително при извеждане на детето от семейната среда, неправителствени организации да участват в извършването на тази оценка. И не на последно място липсват няколко текста, които да подчертаят философията на Закона, що се отнася до децата, че основно благо за детето е то да израсне в семейна среда.

Веселинов обобщи, че текстовете на Закона трябва да бъдат подобрени.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО даде началото на Инициативата за готовност на Алианса
НАТО даде началото на Инициативата за готовност на Алианса
За лошите резултати на българските ученици - има ли полезен ход?
За лошите резултати на българските ученици - има ли полезен ход?