НОВИНИ

Путин обвини България, че умишлено бави "Турски поток"

Руският президент обвини България, че умишлено бави реализирането на "Турски поток". След среща със сръбския президент в Сочи, Владимир Путин заяви, че ако е необходимо, Москва може да намери начини да заобиколи България.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:56, 04.12.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Той подчерта, че сръбският участък от "Турски поток" вече е готов на 85%, а целият тръбопровод се очаква да бъде завършен в близките седмици.

Преди дни турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви, че официално "Турски поток" ще бъде открит на 8 януари 2020-а година.

Владимир Путин, президент на Русия: Искам да кажа директно и публично - много пъти ръководството на България се е обръщало с молби, след като те провалиха "Южен поток", да реализират "Турски поток" на всяка цена. И тук, явно под натиска отстрани, те извършват дейностите, без да бързат. Ще видим как ще продължи реализацията на този проект на българска територия. Ако българите, не българите, а българското ръководство не иска, ще намерим други пътища за реализиране на нашите възможности през Южна Европа.

По-късно премиерът Борисов коментира, че страната ни спазва процедурите на ЕС.

"България спазва процедурите на Европейския съюз. Всеки има право да търси алтернативни трасета. Ние търсим алтернативна диверсификация. Чисто политически не им е приятно, че България е толкова лоялен и силен член на НАТО и на ЕС.", каза премиерът пред БТВ.

"Отговорът ми към Путин е "добре дошъл", като дойде и ще види с каква скорост, средно по 5 км на ден строим. Късно почнахме, защото много процедури трябваше да минем. Нервността на руския президент идва и от това, че ние действаме много безкомпромисно към шпионите."




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Компютърните измамници ощетили с над 60 млн. евро фирми от САЩ, Канада и Европа
Компютърните измамници ощетили с над 60 млн. евро фирми от САЩ, Канада и Европа
Нови или добре познати са откритите преди дни творби на Вапцаров?
Нови или добре познати са откритите преди дни творби на Вапцаров?