НОВИНИ

Депутатите приеха бюджетната рамка за следващата година

Народните представители отхвърлиха идеята за алтернативен бюджет на левицата.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:26, 04.12.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Депутатите приеха на второ четене бюджетната рамка на държавата за следващата година като гласуваха член първи на Закона за държавния бюджет за 2020 г. Бюджетната рамка предвижда балансиран бюджет, в който приходите и разходите са равни и възлизат на 46,8 млрд. лева.

Приоритетните области в следващия бюджет остават – увеличение на доходите, образование, здравеопазване и отбрана. Минималната работна заплата от нова година ще бъде увеличена на 610 лева. Отделно се предвижда увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10%, на заплатите на социалните работници с 15% и на учителските заплати ще има ръст от 17,5%.

Основните критики на БСП срещу бюджетната рамка е, че тя гарантира недофинансиране на отделни сектори като в същото време остава неизползван излишък.

Думата взе финансовият министър Владислав Горанов.

„Искам да Ви уверя, че следващият бюджет гарантира гъвкавост на приходите и разходите. До този момент правителството нито за миг не е нарушило и не е изхарчило и стотинка от преизпълнението на приходите. В случай, че бъде приет бюджетът така както го предлага левицата, той би имал дефицит от 4,5 млрд. лева, тоест разходите ще са по-високи от приходите”, обясни Горанов.

Срещу това възрази депутатът от БСП Румен Гечев. Той попита защо Брутният вътрешен продукт на страната се повишава, а приходите не и защо има очаквано неизпълнение.

Предвиденото неизпълнение на приходната част за тази година е 0,2% или ще бъдат събрани с 53 млн. лева по-малко, прогнозира финансовият министър Владислав Горанов. Той обаче увери, че тези средства ще бъдат наваксани още в началото на следващата година.

Приемането на държавният бюджет продължава и в момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови или добре познати са откритите преди дни творби на Вапцаров?
Нови или добре познати са откритите преди дни творби на Вапцаров?
Плувците ни подобриха 3 рекорда на европейското в Глазгоу
Плувците ни подобриха 3 рекорда на европейското в Глазгоу