НОВИНИ

Нови или добре познати са откритите преди дни творби на Вапцаров?

Нови или добре познати са творбите на Никола Вапцаров, които бяха обявени за открити преди няколко дни? Новината за неизвестните произведения предизвика вълна от реакции и постави въпроса за тяхната автентичност сред специалисти. Племеnницата на поета - Мая Вапцарова, е категорична, че те са истински, докато изследователи смятат, че това се отнася само за една от творбите. Директорът на военноисторическия архив във Велико Търново Светлин Радев заяви за "По света и у нас", че нямат информация за съществуването на подобни документи в тяхното хранилище. Въпреки това е напълно възможно те да бъдат в архива.

Айше Сали
от Айше Сали
17:55, 04.12.2019
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Познавачите на Никола Вапцаров все още са в очакване на непознатите му творби. Синята тетрадка с откъснатите листове в дома му е доказателство, че те съществуват. Не от нея обаче са стихотворенията, които преди няколко дни бяха обявени за откритие.

Катя Зографова, главен уредник в къщата-музей на Никола Вапцаров: Стихотворението, което е без заглавие и без негов подпис, единствено почеркът доказва, че това е авторски запис. Това е откъс от стихотворението "Хроника", което е една много добре позната творба на Никола Вапцаров.

Що се отнася до това есе, което също видях като копие, на мен ми се струва, че това е преводна творба. Другото стихотворение, което е у Мая Вапцарова - "Бунтът кипи" - Вапацаров отрича, че това е негово произведение и то наистина не е.

Племенницата на поета твърди, че се е натъкнала на произведенията в архива във Велико Търново през 2017 г. Тогава проучвала факти, свързани с нейния род.

След новината в Държавния военно-исторически архив направили справка за документите, с които Мая Вапцарова е работила. Не намерили стихотворението и есето сред тях.

Светлин Радев, директор на ДВИА - В. Търново: Документите, по които е работила г-жа Мая Вапцарова, най-общо са приети в архива в периода 1966-1970 г. Правя една уговорка, че говорим се не малък брой фондове.

Като бивш директор на полицията ген. Васил Василев познава реда, по който се търят документи и вещи в знаковата сграда на Лъвов мост. Там, според Мая Вапцарова, при разчистване са открити творбите.

Ген. Васил Василев, бивш директор на Националната полиция: Такива влизания и излизания не можеше да се получат и като дойдеше човек, щеше да си представи документ, че идват да търсят, че имат съмнения и ако намерят нещо, горе а кабинета да го представят и да се обадим, на който трябва да дойдат да го видят и да го вземат. Иначе така - дошъл, проверил, чистил, взел, тръгнал си. Малко е несериозно. Честно!

Мая Вапцарова е убедена, че произведенията са именно на Никола Вапцаров.

Как ще бъде доказана автентичността на тези стихотворения?

Мая Вапцарова, племенница на Никола Вапцаров: Ама извинете, автентичността си личи в тях. В тяхния ритъм, във варианта, в който тези стихотворения са писани. Сега, ако аз тръгна да отговарям на такива противодействия, нашата литература ще си остане такава, каквато е била винаги.

На 7 декември ще отбележим 110-годишнината от рождението на големия поет. Затова Мая Вапцарова е решила да съобщи сега за непознатите творби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин обвини България, че умишлено бави Турски поток
Путин обвини България, че умишлено бави "Турски поток"
Депутатите приеха бюджетната рамка за следващата година
Депутатите приеха бюджетната рамка за следващата година