НАТО даде началото на Инициативата за готовност на Алианса

На необичайно напрегната среща на върха в Лондон лидерите на държавите-членки на НАТО препотвърдиха ангажимента си към член 5-и от Вашингтонския договор, според който въоръжено нападение срещу една или повече държави се разглежда като нападение срещу всички тях. Алиансът даде началото на нова инициатива за повишена готовност на силите в пакта, в която и България участва. Решенията идват на фона на остри спорове между съюзниците - кой колко пари дава за отбрана. От Лондон - специалните ни пратеници Александър Марков и Владимир Богдански.

Александър Марков
от Александър Марков
20:03, 04.12.2019
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

Един за всички, всички за един - към този основополагащ принцип на член Пети от Вашингтонския договор препотвърдиха ангажимента си днес лидерите на страните-членки. Това означава - атака срещу един е атака срещу всички.

В отговор на критиките на президента Доналд Тръмп - лидерите препотвърдиха ангажимента си да увеличават разходите за отбрана до 2% от БВП.

Въпреки турските заплахи бяха приети и Плановете за защита на Прибалтийските републики и Полша.

29-те дадоха началото и на Инициативата за готовност на НАТО, чиято цел е да осигури на Алианса мащабни сили за бърз отговор при кризи.

Приповдигнатият тон на генералния секретар Йенс Столтенберт след заседанието на Северноатлантическия съвет, обаче, не изтри горчивината от острите спорове през последните дни между съюзниците.

Новата Инициатива за готовност на НАТО цели да бързото мобилизиране на военни сили по формулата 4 по 30: 30 батальона, 30 ескадрили, 30 военни кораба събрани за 30 дни, способни да отговорят на всякакви кризи в която и да е точка.

Йенс Столтенберг, ген.-секретар на НАТО: Всички съюзници днес се съгласиха и препотвърдиха ангажимента си към член 5-и. Това е непоклатим ангажимент. Основната цел на НАТО е да запази мира, не да водим, а да предотвратяваме войни. Докато всички потенциални врагове са убедени, че ние се придържаме към този ангажимент, никой не би ни атакувал.

В опит да успокои духовете на разделението Обединеното кралство ще предостави 6 военноморски кораба, две въздушни ескадрили и хиляди войници допълнително в подкрепа силите на НАТО.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания: Докато сме заедно, никой не може да ни победи и следователно никой няма да започне война с нас. Този основен принцип е залегнал в член 5-и на Северноатлантическия договор: ако някой от нас е атакуван, всички ще го отбраняват. Това е мотото: Един за всички, всички за един. Но историята показва, че мирът не може да се счита за даденост.

Алиансът прие и плановете за защита на Балтийските републики и Полша въпреки заплахите на турския президент Реджеп Ердоган да ги блокира. Генералният секретар ще умува и какъв да бъде механизмът за политическо реформиране на НАТО, без да споменава германо-френското предложение за Съвет на мъдреците.

Йенс Столтенберг, ген.-секретар на НАТО: Обсъдихме Русия и контрола над въоръженията. Оставаме отворени за диалог с Русия - най-големият ни и близък съсед. Ще отговорим на новите руски ракети по отбранителен и координиран начин. За пръв път адресирахме и проблема за мощта на Китай и се съгласихме, че трябва да привлечем Китай в механизми за контрол на въоръженията.

Президентът Румен Радев, който ръководи българската делегация, също е поставил въпроса за разделителните линии в Съюза: между страни с разходи под и над 2%.

Румен Радев, президент на Република България: България за тази година е над 2%, и то чувствително - 3,25%, ние сме втората страна в НАТО след САЩ с такъв висок разход за отбрана и над 60% от тези разходи отиват за модернизация заради Ф-16 с авансово плащане 100%. Но поставих въпроса какво означава справедливо разпределение на разходите?

Радев е предложил на американския си колега Доналд Тръмп, с когото обядва, страните с над 2% разходи за отбрана да реализират взаимоизгодно сътрудничество.

Румен Радев, президент на Република България: Моето предложение беше много конкретно и ясно: САЩ да използват стимули и да се ангажират с много по-голяма подкрепа на държавите, които изразходват повече от 2% за отбрана, за индустриалносътрудничество и трансфер на технологии. Мисля, че това е заслужен стимул, след като нашите правителства са решили да изразходват тези средства.

България и Гърция са разговаряли допълнително за охрана на въздушното пространство на Македония.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната:На този етап това означава, че двете страни ще направят усилия да поемат тази мисия. Когато бъде договорено и приключено като процедура.

България също ще участва в инициативата 4 по 30.

Ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: В инициативата 4 по 30 ние участваме с един механизиран батальон от сухопътни войски, участвахме с подразделения от военна полиция, с медицински екипи, също така, участваме с един миночистач в Средиземно море.

Участваме и с два вертолета за медицинска евакуация.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Служители на БАБХ протестираха пред Министерски съвет
Служители на БАБХ протестираха пред Министерски съвет
Веселинов: Има нужда от прецизиране на текстовете на Закона за социалните услуги
Веселинов: Има нужда от прецизиране на текстовете на Закона за социалните услуги