НОВИНИ

В благоевградското село Покровник традицията за Бъдни вечер се спазва стриктно

На много места вече се подготвят за празника. В благоевградското село Покровник традицията за Бъдни вечер се спазва стриктно и се предава от по-възрастните на по-младите.

bnt avatar logo
от БНТ
10:43, 24.12.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Подготовката за празничната трапеза на Бъдни вечер, започва със замесване на обредни хлябове и разточване на вита баница.

Кирка Христова
Правят колаче, в колачето слагат паричка, паричка за здраве за късмет и вечерта на Бъдни вечер се събират всички на софрата, подреждат софрата с ястията от боб до ошав.

По традиция на Бъдни вечер на трапезата присъстват 9 ястия, тъй като Дева Мария носи в утробата си 9 месеца Божия Син Исус Христос. Освен пита с късмети друго от задължителните ястия за село Покровник е вареният боб.

Стойна Славова
Постен боб, не се запържва и се слагат люти чушки, така си го правим по традиция.

Жените казват, че най-важното през днешния ден е, че всички се включват в подготовката на трапезата и така обичаите се запазват живи.

Предават се традициите, ние се учим от тях, те ни показват как се как се прави , как се приготвя, и това от както сме се родили се прави. Така че и ние вече знаме как се прави и тиквеника и как се прави питката с късметчето.

Методи Цонев - кмет на село Покровник
Това е живата история на селото, те знаят помнят и както виждате предават онова, което знаят. Затова хубаво е да се помнят адетите, традициите, а ние кметовете с каквото можем ще им помагаме. Да се запази българщината в тази държава.

Жените в Покровник имат и друг обичай днес - по време на подготовката на ястията да пеят коледарски песни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подходящи ли са условията в планините?
Подходящи ли са условията в планините?
45 години от самолетната катастрофа, в която загина Паша Христова
45 години от самолетната катастрофа, в която загина Паша Христова