НОВИНИ

Очаквайте: "В Кадър" за Васил Левски

Левски е образ-идеал за българина. В ефира на Българската национална телевизия отново ще видите филми, които ще ви покажат Апостола в невиждана досега светлина. За Левски са правени много генетични изследвания. Резултатите им винаги са будили интерес. Затова журналистът от БНТ Весела Смилец се срещна с родственици на Апостола на свободата. Ще ги видите във филм в рубриката "В кадър". И още един филм от същата рубрика, който ще се излъчи през март по БНТ. Стоил Рошкев разказва за конспиративните практики на Васил Левски и други възрожденци.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
07:55, 19.02.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

По време на обиколките си из Българско Левски е организирал изключително конспиративно организацията си, имал е двойнци, тайници, ползвал е безпрецедентна инфраструктура.

Заедно с режисьора Илия Стоянов и оператора Анна Андреева заснехме редица от документите, скривалищата и тайните маршрути на Левски. В хода на срещите ни с познавачи на тази епоха обаче, се оказа, че историята помни и други възрожденци, умели в конспирацията, дори общували с чужди тайни общества.

Кети Мирчева - историк

Теофан Райнов, Марко Балабанов заминават в Западна Европа и се срещат първо в Женева с Херцен и Бакунин, след това в Лондон с изключително популярния по това време в цяла Европа Джузепе Мацини, който представлява нещо като знаме на революционните движения в цяла Европа. Започват да се прилагат този тип събрания с маскирани лица, които не се разпознават един други.

Теодор Тончев, уредник в Рег. истор. музей в Ловеч: От Теофан Райнов Левски освен че научава за постиженията, той научава и за техните конспиративни практики, които той използва по време на своята революционна дейност.

Освен за конспирацията на Възраждането и тайните пътеки на Левски, екип на БНТ засне документален филм и за родствениците на Апостола на свободата.

Доколко могат да се консервират спомени, предавани от уста на уста? Как родовата памет може да влияе върху историческата, а и обратното? Особено любопитен въпрос, когато става дума за Васил Левски.

Весела Смилец се срещна с някои от родствениците на Апостола на свободата, чийто ДНК код съвпада на 100 % с неговия. Всички тези интересни факти около живота на Левски, очаквайте в началото на март, в рубриката "В кадър". По БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложби и книги за Васил Левски зад граница
Изложби и книги за Васил Левски зад граница
Почитаме Апостола на свободата Васил Левски
Почитаме Апостола на свободата Васил Левски