НОВИНИ

В храмовете беше прочетено обръщението на църквата срещу Истанбулската конвенция

Обръщението на Светия синод срещу ратификацията на Истанбулската конвенция вече е в православните храмове. Тази сутрин то беше прочетено от амвона на катедралния храм " Свети Александър Невски" след светата литургия. В него се казва, че заложените в Конвенцията идеи за общуване между половете се противостоят на изконните разбирания на българския народ. Църквата ни се обявява и против въвеждането на обучение за "нестереотипните роли на пола" в учебните програми.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:30, 28.01.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Обръщението на синода срещу ратификацията на Инстанбулската конвенция беше разпространено още в понеделник и в него се казва, че конвенцията съдържа ново разбиране за човека като човек без Бога, който може дори да самоопредели пола си. Църквата се противопоставя на понятието "джендър" като социален пол и смята, че конвенцията посяга на ценностите на българското семейство.

Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия синод: Призоваваме НС да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която се въвеждат понятия противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система. Призоваваме българския народ да отстоява вярата си, която го е съхранила във всички исторически изпитания!

Подкрепят ли хората църквата?

Сто процента подкрепям, защото мисля, че е правилно. Ние живеем в нормална държава, в която всеки трябва да си изразява мнението. Но все пак двата пола са неприкосновени, не мисля, че трябва да променяме нещо. Църквата в случая е много права.
БНТ: "За" или "против"?
За, за ратификацията.
БНТ: Защо?
Защото ние вече живеем в такъв век и трябва да съобразяваме и мислим да не допускаме грешки.

В православните църкви и манастири всяка вечер продължават да се четат молитви към Иисус Христос и Света Богородица да не бъде приета Инстанбулската конвенция. Става дума за молебния канон на пресвета Богородица, който се пее и чете от вярващите по време на духовна скръб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грипната ваканция продължава и през следващата седмица в 6 области
Грипната ваканция продължава и през следващата седмица в 6 области
​​Протести белязаха избора на Видински митрополит
​​Протести белязаха избора на Видински митрополит