НОВИНИ

Откриха нов паметник на Васил Левски в парка на Военната академия

Днес в парка на Военната академия в София беше открит новият паметник на Васил Левски. Така днешният ден се превърна в двоен празник за Академията, която отбелязва 138-ата годишнина от основаването на висшето училище.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:24, 26.11.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

В официалната церемония по откриването участие взе и една представителка от нежната част на Военния университет - петокурсничката Благовеста Бонева, която заедно с официалните гости развърза българския трибагреник и така се разкри пълния блясък на паметника.

;

Паметникът на Апостола събра десетки родолюбци. Под звуците на музиката на духовия оркестър и пред строя на почетния караул, държавният глава Росен Плевнелиев, столичният кмет и курсисти от академията откриха заедно монумента. Той е изграден благодарение на Комитета на випуските на Националния военен университет като символ на преклонението пред живота и делото на Апостола на свободата.

Президентът Плевнелиев благодари на военните и патриотични организации и заяви, че зависи от хората да се изгради демокрация от европейски тип и социално отговорна икономика, в която човешките права и свободи и върховенството на закона са над всички.

Росен Плевнелиев - президент на България: Светът ще ни уважава, а България ще просперира за това, че българите са толерантен, просветен и почтен народ, създал правова държава. Една чиста и свята република, в която правилата важат за всички, а институциите работят с лице към хората и раздават справедливост.

Море от цветя заля паметника като израз на народната почит. Димитринка е довела цял клас малки родолюбци.

Димитринка Демивова - клуб "Млади възрожденици" от 162 училище: Разказваме им за Васил Левски и за всички български герои. За будителите, тези, които са освободили България и за съвременните герои на България - учителите, които поддържат духа на децата, българския дух.
Стлиян Владимиров, ученик: Васил Левски е спасил България и е много добър човек.

Навръх своя празник Военната академия обяви и ден на отворените врати и подари на посетителите си концерт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: България не е готова за сто процента мажоритарен вот
Румен Радев: България не е готова за сто процента мажоритарен вот
Разширено заседание на Националния съвет на БСП
Разширено заседание на Националния съвет на БСП