НОВИНИ

В Ловеч изграждат първото общообразователно училище с изучаване на религия

Първото по рода си общообразователно начално училище с разширено изучаване на религия в България ще отвори врати в Ловеч. То се изгражда по идея на Ловчанския митрополит Гавриил, който е един от основните радетели на идеята предметът "Религия" да бъде включен в образователните програми на училищата.

bnt avatar logo
от Дарина Найденова
21:21, 04.01.2019
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Идеята се зародила преди няколко години, когато митрополит Гавриил се запознал с работата на подобни училища в Русия и Гърция. Те принадлежат на епархията и църквата се грижи, както за подбора на учителите и учениците, така и за финансирането. Учениците ще се обучават по програма на Министерството на образованието и ще получават дипломи, каквито се дават и в останалите училища. Различното е, че ще имат предмети, свързани с християнството.

Ловчански митрополит Гавриил: Нашата цел е да постигнем едно добро християнско образование и успехи в изучаването на предметите, да можем учениците от малки да ги закърмим с Христовата вяра. При нас в центъра на обучението ще бъде учителят-професионалист и високонравствен човек, който ще му дадем свобода да може да обучава, да изисква и да възпитава децата по най-добрия начин.

Обучението в новото училище ще започне с подготвителен и първи клас, а след това паралелките постепенно ще се увеличат до 7-ми клас.

Ловчански митрополит Гавриил: Смятам, че всяко начало е трудно, но, ако имаме успех, както ми се вярва, с Божия помощ, вероятно после все по-лесно и по-лесно родителите ще ни доверяват своите деца за обучение и християнско възпитание в нашето училище.

Училището ще носи името "Свети Седмочисленици" и ще се намира в сградата на бившата митрополия в центъра на Ловеч, която в момента се ремонтира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Бърдаров: Образованието е ключът за решението на демографския проблем
Доц. Бърдаров: Образованието е ключът за решението на демографския проблем
Община Бобошево остана без аптека
Община Бобошево остана без аптека