НОВИНИ

Родителите на починалото в Кьолн момиченце не искат възмездие, а справедливост

Родителите на починалото в Кьолн 4-годишно момиченце Вероника и Нурджан не искат възмездие, а справедливост. Ето какво казаха те пред БНТ.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:10, 04.01.2019
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Селин се е родила в осмия месец. От малка боледувала постоянно. До 4-годишна възраст кашляла почти постоянно. На 22 декември обаче вдигнала и много висока температура - над 39 градуса. Едва си поемало дъх от кашлица. Родителите й Вероника и Нурджан я откарали в близката болница. Лекарката я прегледала пред кабинета.

Вероника Сашова - майка: В 1 часа през нощта. Там беше прегледана просто ей така набързо с едни слушалки от една лекарка. Имаме и лист черно на бяло написано от лекарката в колко часа е минала на преглед и е написала, че всичко е наред на детето. Аз си настоявах. Казах "не, детето ни не е добре". Детето си изглеждаше много зле. Личеше, че това дете е болно не е само температура. Аз настоявах за изследвания да й се вземат кръв и урина, те все ми казваха няма нужда от тези изследвания. Детето ви е здраво, няма нужда защо да се притеснявате.

Тест не й направили. Вместо това предписали хапче за температура и ги отпратили у дома. Навръх Коледа състоянието на Селин се влошава.

Вероника Сашова - майка: На 25 декември вместо да седнеме на нашата трапеза да си празнуваме Коледа, да им дадем подаръците, които така и не е могла да си ги получи, детето виждам го повръща кръв и аз веднага казах на мъжа ми "тръгвай, трябва веднага да я водиме в болницата!"

Водят я в същата болница.

Нурджан Сашов - баща: Аз бях малко агресивен, че виждам детето в ръцете ми не може да диша. Почнах да тропам по вратите. Аз се учудих и казах "жена ми беше преди 3 дни тука и вие ни дадохте черно на бяло, че всичко й е наред.

Лекарите казват, че детето има инфекция на белия дроб, причинена от бактерия, която не могат да определят и тепърва трябва да изследват. Решават да изтеглят течност от белите дробове със спринцовки, защото вече едва диша. Правят това без упойка, защото имало вероятност да не се събуди. След процедурата местят Селин в друга болница, където й слагат дренаж за изтегляне на течността. Слагат й упойка и предупреждават, че може да спи от 5 до 10 дни.

Вероника Сашова - майка: И ни накараха да се подпишеме дали сме съгласни. Ние нямахме друг избор, не можеше да я оставим ей така и да я гледаме как умира.

След втората интервенция отпращат родителите и им казват, че е стабилна. Само след два часа от болницата им звънят отново.

Нурджан Сашов - баща: Бързо вика трябва да дойдете в болницата, защото детето вика се е влошило много.

Вероника Сашова - майка: Ние се връщаме там и.. вече ни казват, че тя е издъхнала.. сърцето й е спряло.

Вероника и Нурджан не искат възмездие, а справедливост. Разказват историята в социалните мрежи. Така стотици се събират на протест, за да подкрепят семейството. И да поискат разследване.

Нурджан Сашов - баща: Взехме разрешение от полицията, защото искахме да стачкуваме пред болницата, където те не си гледаха работата. Един ден се събрахме около 800 души и се случи, че беше работен ден. Ако не беше работен ден убеден съм, че щяхме поне минимум да сме 5000 души там.



Вероника Сашова - майка: Тази докторка, която ме върна настоявам да си получи заслуженото. Тя е отнела живота на детето ми, отнела е радостта на дома ми, аз не знам какво да кажа на по-голямата й сестричка.
Нурджан Сашов - баща: Повече ли струваше тоя кръвен тест и уринен тест от живота на моето дете?

В момента германските власти разследват случая. Все още не са излезли резултатите от аутопсията, които според Нурджан ще отговорят на много въпроси.

Вижте още във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 90% от децата в България са ваксинирани срещу морбили
Над 90% от децата в България са ваксинирани срещу морбили
Общините ще поддържат пътищата, освободени от винетки
Общините ще поддържат пътищата, освободени от винетки