НОВИНИ

Над 90% от децата в България са ваксинирани срещу морбили

У нас няма регистрирани случаи на морбили от началото на годината. Това каза за "По света и у нас" главният държавен здравен иснпектор. Според Ангел Кунчев през 2018 г. в страната е имало 13 заразени.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:14, 04.01.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Морбили е най-заразната от заразните болести, твърдят лекарите.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Ако един болен човек срещне здрав, но неимунен без предпазен имунитет. Независимо дали от ваксниоация или преболедуване той почти 99% ще го зарази.

Болестта засяга предимно децата.

Доц. Атанас Мангъров - началник "Детска клиника", Инфекциозна болница- София: Протича със специфичен обрив, който се разпространява от зад учитенадолу по тялото. Също така е съпроводен и с повишаване на температурата, влошаване на общото състояние.

Болестта потиска имунната система и понякога завършва със смърт.

Доц. Атанас Мангъров - началник "Детска клиника", Инфекциозна болница- София: Когато се преболедува остава траен имунитет. Единственият начин човек да не се разболее, да се предпази от това е да се ваксинира.

У нас имунизацията срещу морбили е задължителна за всички деца над 13 месечна възраст. А в последните две години са ваксинирани над 90%.

Д-р Ангел Кунчев- главен държавен здравен инспектор: На фона на това, което се случва на балканите. Ние сме в една чудесна ситуация и сме постигнали едно ниво, което трябва да задържим.

Кунчев призова родителите да водят на време децата си на имунизации. По думите му, всички необходими ваксини са осигурени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студ, сняг и силен вятър: Зимата не създаде сериозни проблеми по пътищата
Студ, сняг и силен вятър: Зимата не създаде сериозни проблеми по пътищата
Родителите на починалото в Кьолн момиченце не искат възмездие, а справедливост
Родителите на починалото в Кьолн момиченце не искат възмездие, а справедливост