НОВИНИ

В началото на 2018-а година продължава премахване на опасни частни имоти в София

В началото на 2018-а година Столичната община ще продължи премахването на опасни частни имоти в столицата. Преди няколко седмици в репортаж на БНТ 2 ви показахме как жителите на улица "Стефан Стамболов" са принудени да продават домовете си заради опасна безстопанствена сграда, в която са се нанесли бездомни хора.

БНТ2-София
от БНТ2-София Гергана Шумкова
18:45, 01.11.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Последните две години се превръщат в истински кошмар за живеещите на тази улица. Къщата в съседство до тях се превръща, както в дом, така и в тоалетна за новите ѝ обитатели, сред които полицията често прибира бежанци без документи. На хората, които живеят в района им се налага лятно време да свикват с непоносимата миризма, а през зимата да пазят домовете си от пожари.

Елмира Георгиева: "На многобройните жалби до общината отговорът е, че къщата ще бъде премахната през 2018 година. Според мен това е престъпна небрежност, защото тази къща в рамките на една година е палена два пъти. Ние живеем в непрекъснат страх за живота ни."
Инж. Даниела Истаткова - началник отдел "Контрол по строителството", район "Възраждане": "Тази година е издадена заповед за премахване на сградата, която е изключително опасна и в аварийно състояние. Собствениците са 23-ма, в периода на протичане на процедурата имахме и починали и се издирваха и техните наследници."

Собствениците на имоти до изоставената къща питат кой ще носи отговорност, ако домовете им пострадат при следващ пожар и по какъв начин общината ще се погрижи за сигурността им, докато къщата бъде съборена.

Елмира Георгиева: "Смятам, че най-елементарното, което може до този момент да направи общината до събарянето на къща, е тя да бъде затворена, за да се ограничи достъпът до къщата."

От район "Възраждане" заявиха, че още тази седмица ще бъдат сложени метални заграждения около опасния имот, за да избегнат инциденти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Валери Симеонов дари на музея в Калофер бастуна на бащата на Христо Ботев
Валери Симеонов дари на музея в Калофер бастуна на бащата на Христо Ботев
Дарение на уреди за рехабилитация и спорт за деца от центрове за семеен тип
Дарение на уреди за рехабилитация и спорт за деца от центрове за семеен тип