НОВИНИ

В очакване на Благодатния огън

Стотици миряни вече са в очакване на Благодатния огън, който ще слезе в ръцете на Йерусалимския патриарх на Велика събота, съобщава Ройтерс. Тайнственото чудо, с което ще започнат Великденските празници, ще се случи в църквата „Възкресение Христово“ в Ерусалим.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:15, 27.04.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света
очакване благодатния огън

Контролът на храма – една от най-големите светини на християнския свят, е поделен между три православни деноминации - гръцката, арменската и римокатолическата. Ключовете от Божи гроб се държат от мюсюлманин, чието семейство от поколения се счита за неутрално и отговаря за опазването на светинята.

Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Спасителя за погребение. От нея ще бъде запалена свещта, която ще пренесе Благодатния огън.

Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден.

Храмът на Божи гроб в Йерусалим е мястото, където, според Светото писание, е бил разпънат, погребан и после е възкръснал Исус Христос.

Мястото било открито от пратеници на римския император Константин три века по-късно, а към 335 г. там е построен т.нар. първи храм на Божи гроб, който днес се е разраснал в обширен архитектурен комплекс.

Той включва хълма Голгота, параклисът в центъра на храма, скриващ пещерата с Божи гроб, подземния Храм на животворящия кръст, храм "Св. Елена" и няколко параклиса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градският транспорт в София със специално разписание за празничните дни
Градският транспорт в София със специално разписание за празничните дни
БНТ предаде на живо слизането на Благодатния огън в църквата на Божи гроб
БНТ предаде на живо слизането на Благодатния огън в църквата на Божи гроб