НОВИНИ

В Ореховица настояват за постоянно полицейско присъствие

Жителите на Плевенското село Ореховица потърсиха съдействие от БНТ заради непрекъснатите кражби. Те настояват да има постоянно полицейско присъствие, за да се спрат набезите. Възрастните хора се страхуват, както за имуществото си, така и за живота си. Най-близкото населено място с полицай е съседното село Крушовене.

bnt avatar logo
от БНТ
07:39, 23.05.2016
6967
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Няма къща в Ореховица, която да не е разбивана от крадци, твърдят жители на селото. Имало случаи, когато обирали храна и покъщнина дори в присъствието на стопаните.

Митко Цеков: "Седмия път влизат вътре, засичат, че съм заминал за Плевен, влизат вътре и всичко обърнато. Баща ми само вдига рамене и не може да ми каже какво станало. Всичко, каквото има в хладилници, окрадено и за един месец почина и той. От притеснение".
Здравко Маринов: "Имам 14 нападения над домакинството си. Строшени стъкла, кражби. Дъщеря ми го вижда кой е, казваме кой е и отговорът е - трябва да се хване".

Заради непрекъснатите набези хората настояват де се назначи полицай, който да е местен и да е 24 часа на разположение. Такъв е имало преди време, но той се е пенсионирал. От полицията в Долна Митрополия, твърдят, че в сравнение с предишни години, регистрираните престъпления са намалели, защото престъпниците от селото вече са в затвора.

Христо Симеонов, началник на РУ на МВР-Долна Митрополия: "Хората не го виждат това, но в тъмната част на денонощието, като по-рискова от криминогенна гледна точка, е причината всяка нощ тук да има присъствие на полицейски служители".

Според кмета броят на ромите, които идват от други населени места непрекъснато се увеличава.

Йонка Макавеева, кмет на с. Ореховица: "Много е ясно, след като няма работа, какво ще направят тези хора. Естествено, че ще посегнат и се пораждат домашно-битовите кражби".

Макавеева разчита, че монтирането на охранителни камери ще помогне за намаляване на кражбите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свищовската академия пуска в интернет всичките си научни изследвания
Свищовската академия пуска в интернет всичките си научни изследвания
Приеха нови мерки за икономии в Гърция
Приеха нови мерки за икономии в Гърция