НОВИНИ

Земетресение с магнитут 4,5 стресна Югозападна България

Земетресение с магнитуд 4,3 беше усетено в Югозападна България. Първият трус е регистриран две минути преди 12 часа, а малко след това е имало и втори по-слаб трус, последван през деня от десетки затихващи земетресения.

bnt avatar logo
от Юлия Караджова
20:14, 22.05.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Според Европейския сеизмологичен център епицентърът е на 8 километра североизточно от Сандански на дълбочина 10 километра. Няма пострадали или материални щети. Земетресeнието стресна мнозина, тъй като неволно направиха аналогия с голямото земетресение в Перник точно преди 4 години.

Земетресението бе усетено в цялата Благоевградска област и по границата с Република Македония, но най-силно в района на община Сандански.

- Силно ли беше?
- Да, силно, първоначално малко се стреснах, но след това то отмина, много за кратко беше.
- А къде го усетихте?
- Нагоре в парка.
- Беше много силно,тука си седяхме всички колеги и просто много се уплашихме.
- Почва всичко да тресе, да бучи и това е, стрес.
- Точно тук бяхме и се включиха алармите, нищо друго, но синът ни и снаха ни бяха вкъщи, звъннахме по телефона и казаха, че са го усетили много кратко, обаче силничко.

Валентина Протопопова - дежурен сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН: Югозападна България е една от най-сеизмичните зони на територията на страната. Там са ставали доста силни земетресения в исторически план като всяка година стават доста земетресения в този регион, всички са по Крупнишкия и по Беласишките разломни системи и по-малко по този, който е вертикалния Струмски разломен, по който всъщност в момента стана това земетресение.

Най-близкият град до земетресението е Сандански, но земният трус е в планината и е с дълбочина около десетина километра. Земетресението е в района на малките села - Плоски и Вихрен в Пирин планина, но въздействието от него е било най-силно в Сандански, обясни сеизмологът проф. Емил Ботев.

Според негови колеги земетресение от такава степен се смята за слабо и не може да предизвика сериозни поражения върху сградите и опасност за живота на хората.

- Бяхме в Свети Врач горе,бившата резиденция на бай Тошо,много са яки колоните, има едни полилеи, те са едни стъклени такива, като почнаха да се тресат, то беше много силно, но за много малко, за някакви секунди и спре.

- Много страшно беше...
- Но няма щети, нали?
- Не, няма никакви.

След стреса от земетресението хората в Сандански днес се наслаждаваха на хубавото време и на възможността да си починат в курортния град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция решава за увеличение на ДДС и акцизи
Гърция решава за увеличение на ДДС и акцизи
Шедьоври на български ръкописи
Шедьоври на български ръкописи