НОВИНИ

В "Пирогов" оперираха бебе над 12 часа

Дете с много рядка урологична аномалия получи шанс за по-добър живот. Лекари от "Пирогов" са извършили сложна реконструкция на тазовите кости и са изградили нов пикочен мехур на едногодишното момченце. Операцията е продължила над 12 часа.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:42, 05.04.2019
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Иван е вторият син на Десислава. Роден е в осмия месец с тежка урологична малформация.

Десислава Веселинова, майка на Иван: Рядка аномалия на пикочно-половата система. Едно на 100 хиляди живородени деца.

Заради аномалията тазовият пръстен не е затворен. Липсват част от коремната и стената на пикочния мехур. Това пречи на детето да извършва нормално физиологичните си нужди.

Д-р Стоян Пеев, началник-отделение "Детска урология", УМБАЛСМ "Пирогов": Поради незатварянето на таза има невъзможност след това за добра стабилна походка на детето.

Заради опасността от инфекции децата претърпяват сложна операция на втория месец след раждането. При Иван интервенцията се забавила, заради други здравословни проблеми. Родителите му обаче не загубили надежда. Сили им дали срещите с други деца , които се борят с диагнозата.

Десислава Веселинова, майка на Иван: Видях как те изглеждат, вървят смеят се, като всички нормални хора. И това ми даде много голям оптимизъм и надежда и за моето дете.

Битката на Иван за по-добър живот продължава. Предстоят още операции.

Десислава Веселинова, майка на Иван: Това е една диагноза, която цял живот е под медицинско наблюдение. Цял живот се налага строг режим.

Доктор Пеев е оперирал около 15 деца с такава малформация. Повечето от тях нямат проблеми с походката и ще могат да водят полов живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина вокалистът на Gravity Co Явор Захариев
Почина вокалистът на Gravity Co Явор Захариев
Приоритетите на новия правосъден министър Данаил Кирилов
Приоритетите на новия правосъден министър Данаил Кирилов