НОВИНИ

В Плевен няма сигнали за сериозни нарушения в изборния ден

Изборният ден в Плевен започна спокойно. Всички секции бяха отворени навреме. Няма сигнали за сериозни нарушения, имаше няколко отсъстващи членове на секционни комисии рано сутринта, но веднага те бяха заменени с нови.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
09:54, 27.10.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Късно снощи обаче стана ясно, че има проблем с изборните книжа. В бланките, в които се отбелязват преференциите, номерата на две от местните коалиции бяха разменени и сега се печатат нови документи. Първите резултати за избирателната активност ще станат готови след 10 часа, но ние проверихме, че рано сутринта активността е била слаба. Въпреки това предварителните социологически изследвания предвиждат висока избирателна активност за Плевен - между 50 и 60%.

Над 115 000 души имат право да гласуват в община Плевен. Най-сериозната и ожесточена битка ще бъде за кмет на общината. В тази битка участват 10 души с 2 по-малко отколкото при предишните местни избори. 8 от тях са издигнати от партии и коалиции, 1 е подкрепен от местна коалиция и 1 е независим, подкрепен от инициативен комитет.

Социологическите проучвания предвиждат изборът за кмет в Плевен да се реши на балотаж, на втория тур. В общината има и 66 кандидати за кметове на кметства. Те са кандидати за 17 различни населени места, но в общината и областта за съжаление много села ще останат без кметове заради промяната в изборния кодекс от 2016 г., според която прагът за избор на кмет се увеличи до 350 жители.

Вижте повече в репортажа във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медии: Американски военни са извършили операция срещу лидера на Ислямска държава
Медии: Американски военни са извършили операция срещу лидера на Ислямска държава
Северна Корея отправи предупреждение към САЩ
Северна Корея отправи предупреждение към САЩ