НОВИНИ

В помощ на пострадалите в Хитрино

Днес е първият ден от поредицата инициативи на културни институции в помощ на пострадалите в Хитрино. Първите прояви започват от Националния литературен музей, а от 19 ч. Народният театър кани публиката да гледа "Хъшове". Входът е свободен, а в специални кутии всеки може да пусне своето дарение. Освен хитовото представление, в театъра са подредени и картини от фонда на Съюза на българските художници, които ще бъдат продадени на благотворителен аукцион.

bnt avatar logo
от БНТ
10:34, 14.01.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Любими на поколения актьори и бележити майстори на четката. Един спектакъл, за който месеци наред билети няма и повече от 50 стойностни кратини. Народният театър обединява изкуствата, за да се превърне в храм на благородството.

Тази вечер немилите-недраги, но горди и свободолюбиви "Хъшове" излизат на сцената в знак на солидарност. А платната на художници като Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Мария Райчева и Любен Генов красят коридорите преди да бъдат продадени на благотворителен търг.

Мариус Донкон, директор на Народния театър:
Лично аз си мисля, че подобно проявление от творците и от хората на изкуството е нормално - тогава, когато се проявява милосърдие, взаимопомощ, състрадание, особено в критични моменти.
Любен Генов, председател на Съюза на българските художници:
Повечето колеги извадиха от ателиетата това, което могат. В изложбата има специално подготвени творби за нея, като най-новата работа, включена преди малко, съвсем прясна и мокра е на Антон Стайков.- Един прекрасен снежен пейзаж.

Желанието на творците е събраните средства от култура отново да бъдат използвани за култура.

Любен Генов, председател на Съюза на българските художници:
За да не остане културата пак на последно място, мисля че е много важно - ние даряваме 100% от средствата, които ние, дай Боже, да съберем продавайки нашите творби, специално за читалището. Защото хората освен какво да ядат, къде да се подслонят, мисля че могат да намерят подслон и в едно действащо, а то е действало на много високо ниво, читалище.

Произведенията ще останат в театъра до 16 януари. Но заедно с картините и чувството за подадена ръка в труден момент, всеки от нас може да отнесе и частица от българското изкуство в своя дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липсват медицински сестри в Смолянско
Липсват медицински сестри в Смолянско
Първият капсулен хотел в Италия
Първият капсулен хотел в Италия