В Сидни расте недоволството срещу обгазяването на града

Около 20 хиляди души демонстрираха днес в Сидни с искане за спешни мерки от правителството срещу климатичните промени. Общественият гняв е предизвикан от пикови стойности на замърсяване вследствие на повече от 100 горски пожари по източното крайбрежие.

от БНТ
16:26, 11.12.2019 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

От седмици най-големият австралийски град е обвит от токсична мъгла, оцветила небето през деня в оранжево. Отчита се ръст от 25 на сто на спешните приеми в болница. Димът дори задейства противопожарните сензори в мегаполиса, стигна се до евакуация на сгради. Заради лоша видимост е прекратено движението по някои пътища, има спрени фериботни линии, а по време на междучасията учениците остават на закрито.

Демонстрант: Тук сме, защото ни е грижа за бъдещето на нашите деца и бъдещето на техните деца. Ще изпратим послание на нашите лидери, че ще се изправим и ще заявим, че сме тук и ни е дошло до гуша.

Премиерът Скот Морисън, защитник на минната индустрия в Австралия, засега почти не реагира на проблема с токсичния дим и предпочита да се концентрира върху самите горски пожари, които бушуват в отдалечени райони.

Либерално-националното правителство омаловажава връзката между климатичните промени и горските пожари, убили четирима души от ноември и изпепелили 1 милион хектара площ и 400 домове.

Властите разследват причините и подозират подпалвачи, но огнеборци и учени посочват, че мащабите са следствие от повишаването на температурите и тригодишната суша, превърнали растителността в барут. Австралия е сред най-големите замърсители с въглерод в света на глава от населението поради електропроизводство на въглища.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Четирима души пострадаха в катастрофа на пътя Русе-Бяла
Четирима души пострадаха в катастрофа на пътя Русе-Бяла
Френското правителство смекчи мерките за пенсионна реформа
Френското правителство смекчи мерките за пенсионна реформа